Ingezonden persbericht

Finse kunstenares ontwerpt unieke installatie voor Zuiderzeemuseum

Voor het zestigjarig jubileum van het Zuiderzeemuseum heeft de Finse kunstenares Anu Tuominen een installatie van alledaagse objecten gemaakt. Haar Tegenlicht is tot en met 26 oktober 2008 te zien in Zoutkamp 11, een pand in het museumpark.

Vol melancholiek verbeeldt Anu Tuominen de simpelheid van het alledaagse leven met uiteenlopende objecten. Deze objecten lijken onderling op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. De installatie is een netwerk van vormen, materialen en functies, stuk voor stuk verbonden door het kernidee schoonheid. De naam van de installatie - Tegenlicht - zinspeelt op de lichtinval die tegen de witte en donkere objecten botst.

Kunstenares
In haar werk verzamelt Tuominen ontelbare rommelmarktvondsten, die ze combineert, transformeert, in een rij zet, aaneenvoegt en classificeert in alle gebieden van onze dagelijkse, visuele wereld. Keer op keer demonstreert Tuominen dat kleine dingen 'groot en mooi' kunnen zijn, maar vooral ook 'bijzonder en vreugdevol'. Ze bekijkt de wereld daarbij vanuit drie tijdsvlakken: onze hedendaagse wereld, de verleden wereld van onze grootouders en de toekomstige wereld van onze kinderen.

Jubileummanifestatie
De installatie Tegenlicht is onderdeel van de jubileummanifestatie ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van het museum. Met deze uitgebreide manifestatie illustreert het museum zijn nieuwe koers. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier Van Lieshout, Hugo Kaagman, Koninklijke Tichelaar, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

De jubileummanifestatie loopt op dit moment in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.

Noot voor de redactie,