Ingezonden persbericht

Den Haag, 14 augustus 2008

Rode Kruis start noodhulp 80.000 vluchtelingen in Mindanao

Het Rode Kruis zet noodhulp in voor 80.000 ontheemden in het Zuiden van de Filipijnen. Door recente gevechten tussen het Filipijnse leger en de islamitische rebellenbeweging MILF zijn 130.000 inwoners in de zuidelijke provincie Noord-Cotabato op de vlucht geslagen. De vluchtelingen zoeken onderdak langs de Mindanoa snelweg in Libungan, Midsayap, Aleosan, Pikit en Tulunan en hebben directe behoefte aan voedsel en onderdakvoorzieningen.

Veel vluchtelingen hebben onderdak gevonden in de opvangcentra in de buurt. Er is grote behoefte aan eten en onderdakvoorzieningen, zoals tentdoeken, watercontainers en muskietennetten. Het Rode Kruis stuurt noodhulpmaterialen om extra capaciteit in de opvangcentra te creëren.

Vrachtwagens met voedsel arriveren momenteel in Cotabato City waarmee het Rode Kruis de mensen van eten gaat voorzien. Ook de materialen voor water- en sanitatievoorzieningen en een mobiele waterreinigingsinstallatie worden vandaag verwacht om zowel de ontheemden als de bevolking van schoon drinkwater te voorzien.

Ook op het nabijgelegen eiland Basilan zijn gevechten uitgebroken. Ongeveer 5000 eilandbewoners zijn op de vlucht geslagen. Hulpverleners van het Rode Kruis inventariseren momenteel de meest dringende behoeften.

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op zich te houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht. Zo wijst het Rode kruis op het onderscheid tussen burgers en zij die direct deelnemen aan de strijd; directe aanvallen op de burgerbevolking zijn verboden onder het oorlogsrecht. Gewonden hebben recht op medische zorg en degenen die niet meer deelnemen aan de strijd (omdat zij gevangen zijn genomen of gewond zijn) moeten humaan worden behandeld.

Noot voor de redactie,