FAVV: Botulisme in noordoost-Frankrijk
Twee ernstige gevallen van botulisme werden onlangs in het noordoosten van Frankrijk vastgesteld.

Het gaat om een Mexicaans gerecht op basis van kip, op te warmen in de microgolfoven en in Frankrijk geproduceerd door het bedrijf ATLANTIC TRAITEUR INNOVATION en verkocht onder de merknaam « COMPANEROS » .

Het is samengesteld uit verschillende zakjes met respectievelijk kaassaus, 2 tortilla's en een mengeling van groenten en kip. Het is in dit laatste dat het toxine botulisme, dat mogelijk dodelijk is, werd aangetroffen.
De betrokken partij zou enkel in Frankrijk verdeeld zijn.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd heden 14/08/08 via het Europese snelle waarschuwingssysteem op de hoogte gebracht dat ook andere partijen geproduceerd door hetzelfde bedrijf werden uitgevoerd, meer bepaald naar België.

Deze producten werden verdeeld door de "keten Match".

Uit voorzorgsmaatregel werd beslist de betrokken producten terug te roepen.

Het gaat om de producten "enchillada met kip" en "fagida met kip" van het merk Companeros.

De personen die deze levensmiddelen zouden hebben aangekocht worden aangemaand deze niet te consumeren en ze terug te brengen naar het punt van aankoop.

De vergiftiging door botulisme toxines uit zich eerst en vooral door spijsverteringstoornissen gevolgd door specifieke neurologische verschijnselen : dubbel en troebel zicht, moeilijkheden met spreken, droge mond.....

In geval u gelijkaardige symptomen vertoont moet u onmiddellijk uw huisarts contacteren.