KNHS


Toch nog zilver voor dressuurteam
14 augustus 2008
Zilveren team 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5

HONG KONG (KNHS) - De opluchting was groot in het Nederlandse kamp. Anky van Grunsven (Erp) reed met IPS Salinero een werkelijk schitterende Grand Prix. Ze maakte nergens een foutje en laveerde door de moeilijkste oefeningen met een lichtheid en ongedwongenheid zoals het hoort. In piaffe en passage was Salinero sterk en indrukwekkend. In de galopreprises stuwde de krachtige achterhand het lichaam in een schitterende kadans door de 20 bij 60 meter grote piste en in stap was er de souplesse. Nederland had dankzij de voortreffelijke prestatie van Van Grunsven weer zicht op mogelijk goud, maar bijna zeker zilver.

Het werd uiteindelijk zilver, omdat Isabell Werth de strijdbijl met Satchmo opnam en uithaalde. Het zijn de kleine details die de doorslag moeten hebben gegeven, want alle vijf de juryleden hadden Werth eerste staan,k waarbij alleen het Nederlandse jurylid Gishlain Fouarge geen verschil bespeurde in de prestaties van de beide diva's. Satchmo was misschien een fractie eleganter. Salinero misschien net iets sterker. Satchmo en Salinero beschikken beiden over heel veel uitstraling en spotten in de zwaarste onderdelen met de wetten van de zwaartekracht, want beiden zweven lichtvoetig door de piste. Salinero stond stil bij het begin van de proef. Misschien wel mede daardoor zag het er in de gehele proef uiterst relaxed uit. De wissels om de pas waren bijna perfect en de pirouettes waren uit het boekje. Mooi klein, goed in het tempo en uiterst geconcentreerd van paard en ruiter gesprongen. In de passage deed Salinero nog net iets meer zijn best dan normaal. Het in Hong Kong talrijk aanwezige Nederlandse publiek ging terecht uit zijn dak. Maar helaas, toch won het Duitse team met een gemiddelde van 72.917% en Nederland werd tweede met een totaal van 71.750%. Anky was teleurgesteld dat zij samen met Hans Peter Minderhoud (Harskamp) en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) het goud had gemist. "Het lag niet aan mij dat we geen goud hebben", klonk het iets kregel. Het missen van het teamgoud deed de Erpse amazone duidelijk pijn. Pijn, ook al omdat zij als geen ander had gehoopt de dubbelslag te maken en daarmee op eenzame hoogte te komen in de Nederlandse Olympische geschiedenis. Dat zij dit in 2008 in Londen alsnog gaat doen lijkt bijna uitgesloten. Van Grunsven vertelde op de persconferentie na afloop dat zij er aan denkt om te stoppen. "Dit was mijn laatste kans om de Duitsers te verslaan. In Londen is Salinero te oud en ook ik wordt ouder. Daarnaast zijn er de kinderen en ik heb absoluut geen enkele behoefte door te gaan in deze sport als wedstrijdruiter tot mijn tachtigste", aldus Anky.
Toch zou Van Grunsven Van Grunsven niet zijn als ze de deur niet op een kier zet. "Als iemand mij een geweldig paard aanbiedt is er een mogelijkheid, anders is de WEG in 2010 de laatste wedstrijd". Sjef Janssen, teamtrainer en levenspartner van Anky, heeft van de rit van Anky naar eigen zeggen 'niet de koude rillingen gekregen'. "Ik ben blij dat het foutloos was. Maar ze reed wel de hele rit met de handrem erop en technisch kan het ook nog veel beter", aldus Janssen, die daar misschien net het verschil aangaf met Werth, die de gehele proef door 'zonder de handrem erop' durfde te rijden. Er zijn nog twee wedstrijden en één gouden medaille. Misschien dat nu bij Anky 'de handrem eraf gaat'.

Van de 47 starters scoorden twintig onder de 65% en eentje, de Portugees Miguel Ralao Duarte, beëindigde met Oxalis zelfs vrijwillig de proef. Daarmee wordt aangegeven dat het niveau in de breedte beter had moeten zijn. In de top bleken er uiteindelijk tien combinaties boven de 70% te hebben gescoord. In de uitslag staat Imke Schellekens nu op met Hunter Douglas Sunrise op de vijfde plek en neemt Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine de elfde plek in.

Duitsland won voor Nederland, en het Deense dressuurteam schreef historie door voor het eerst een (bronzen) medaille te winnen tijdens de Olympische Spelen. Eén van de leden van het team is Anne van Olst, die in het Noord Brabantse Den Hout woont en getrouwd is met de Nederlander Gert Jan van Olst. Samen runnen zij daar een dressuurstal en dekstation.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag landenwedstrijd dressuur Grand Prix:


1) Duitsland - 72.916

2) Nederland - 71.750

3) Denemarken - 68.875

Tussenstand dressuur individueel na Grand Prix:


1) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 76.417%

2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 74.750%
3) Heike Kemmer (Dui) - Bonaparte - 72.250%
4) Emma Hindel (Eng) - Lancet - 71.125%

5) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 70.875%
11) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 69.625%

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Foto's: vreugde bij zilveren dressuurteam en Nederlandse supporters door: www.melissen.net en www.jmint.eu