Gemeente Ermelo


GGD Gelre-IJssel start onderzoek `Gezond ouder worden'

GGD Gelre-IJssel start 14 augustus een uitgebreid vragenlijstonderzoek over gezondheid en welzijn onder zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder. Doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van de oudere bevolking in de gemeente Ermelo. Met de resultaten kunnen GGD en gemeenten beter inspelen op de wensen en behoeften van ouderen.

In Ermelo krijgen 1350 zelfstandig wonende ouderen rond 14 augustus via de post het verzoek een uitgebreide vragenlijst in te vullen. De vragenlijst gaat over hun lichamelijke en geestelijke gezondheid en welzijn. Naast vragen over ziekten en lichamelijke beperkingen, komen ook vragen over hoe de gezondheid ervaren wordt, eenzaamheid, sociale contacten, maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid aan de orde. De ouderen zijn gekozen met behulp van een steekproef uit het adressenbestand van de gemeente Ermelo. GGD en gemeente gaan volstrekt vertrouwelijk met de gegevens om volgens de strikte privacyregels die voor dergelijke onderzoeken gelden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit de Academische Werkplaats AGORA. AGORA is een samenwerkingsverband van GGD Gelre-IJssel en Wageningen Universiteit. AGORA bundelt kennis uit praktijk, wetenschap en beleid en wil zo een brug slaan tussen deze gebieden. Diverse vormen van onderzoek worden ingezet. In de zomer van 2007 zijn instanties en ouderen zelf geïnterviewd over wat zij belangrijk vinden om gezond oud te worden. Het vragenlijstonderzoek dat 14 augustus 2008 van start gaat wordt gelijktijdig uitgevoerd in de gemeenten Epe, Zutphen en Ermelo. Ook in de toekomst zal AGORA de gemeenten blijven ondersteunen met de voorbereiding van activiteiten en met onderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erna de Vries, Communicatieadviseur GGD Gelre-IJssel, telefoonnummer (088) 443 33 69, e-mail: e.devries@ggdgelre-ijssel.nl.

GGD Gelre IJssel