Raad van State


donderdag 14 augustus 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het bestemmingsplan "Waterfront-Noord" van de gemeente Harderwijk. Het bestemmingsplan is gericht op herontwikkeling van het Harderwijker kustgebied tussen de Hierdense Beek en het aquaduct naar Flevoland. Het omvat onder andere het nieuwe bedrijventerrein rond de Lorentzhaven, dat volgens de gemeente nodig is voor de verplaatsing van bedrijven vanuit het oude havengebied bij de binnenstad. Verder voorziet het bestemmingsplan in een extra (overloop)parkeerterrein aan de Knardijk voor 1.600 auto's en 80 bussen om in het hoogseizoen de toeristische parkeerdrukte te kunnen opvangen. In het bestemmingsplan worden ook de watercompensatie en de natuurontwikkeling voor het natuurgebied Mheenlanden geregeld. In dit (weide)gebied moeten op den duur moerassige leefgebieden ontstaan voor een grote variëteit aan dieren en planten. Het wordt tevens een waterbergingsgebied met voldoende capaciteit om het water van het Veluwemeer bij extreme hoge waterstand te kunnen opvangen. Het Waterfront Harderwijk is een van de acht provinciale sleutelprojecten. Tot 2017 heeft de provincie Flevoland voor deze projecten samen EUR 120 miljoen beschikbaar gesteld. Onder meer de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe, een kanovereniging en een zeeverkennersgroep hebben beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de provinciale goedkeuring. Volgens de Vogelbeschermingswacht heeft het plan onder meer negatieve effecten op de natuurlijke kenmerken van het beschermde gebied Veluwerandmeren. De andere bezwaarmakers zijn van mening dat hun gebruik van het jachthaventje in het Veluwemeer kleinschaliger wordt met de goedkeuring van het plan. (zaaknummers 200706044/1 en 200706194/1)

10.00 uur

Zitting over de kapvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Naarden heeft verleend voor het kappen van 3.100 m² bosplantsoen aan de Verlengde Fortlaan in Naarden. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur van Naarden heeft verleend voor de bouw van een school, ook aan de Verlengde Fortlaan. Dit schoolgebouw moet een dependance worden van de Minister Calsschool en bestaat uit acht schoollokalen en een archief- en vergaderruimte. Het project voorziet verder in een speelterrein van circa 760 m², maximaal acht parkeerplaatsen en een verbreding en verharding van een bestaand voetpad vanaf de Cort van der Lindenlaan tot aan de school. Het project wordt gerealiseerd in een park dat ligt tussen de woonwijk Fortlanden en het natuurgebied Naardermeer en bestaat uit een speelplaats op zand, struweel en bomen, grasland en een kikkerpoel. Een aantal inwoners van Naarden is onder meer van mening dat de kap- en de bouwvergunning negatieve gevolgen heeft voor het beschermde natuurgebied Naardermeer. (zaaknummer 200800359/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend om een sportcomplex te realiseren voor de plaatselijke voetbalvereniging SV Donk. Op de plaats waar de vereniging haar velden had liggen wordt een verbindingsweg, de Zuidwestelijke Randweg, gerealiseerd. De voetbalvereniging moest haar accommodatie verplaatsen naar de Oostpolder in Gouda. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een zogenoemd vrijstellingsbesluit genomen. De rechtbank in Den Haag heeft in juni 2008 het beroep van meerdere inwoners van Gouda tegen deze vrijstelling gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is niet de juiste vrijstellingsprocedure gevolgd. Het gemeentebestuur is het daar niet mee eens en vraagt de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200805249/2)

11.00 uur

Zitting over het verzoek van de eigenaar van een kippenfarm in Groesbeek aan de Raad van State om de dwangsom te schorsen die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek aan hem heeft opgelegd. Met de dwangsom wil het gemeentebestuur afdwingen dat de eigenaar de kippenfarm vóór 1 september a.s. heeft ontruimd. De eigenaar geeft aan dat hij een milieuvergunningaanvraag bij het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft ingediend. Daardoor zou er volgens hem 'concreet zicht op legalisatie' bestaan en zou het bedrijf volgens hem gedoogd moeten worden, totdat de milieuvergunning is verleend. Op 28 april jl. heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een voorlopige voorziening het besluit van de gemeente geschorst om de megakippenfarm per 1 mei 2008 te sluiten. Volgens de Raad van State had de gemeente de eigenaar te weinig tijd gegeven om de 300.000 kippen af te voeren. De Raad van State heeft de eigenaar tot 1 september de tijd gegeven om de kippenfarm te ontruimen. (zaaknummer 200805217/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft verleend voor een verzorgingstehuis, woningen en commerciële ruimten op de Twiskeweg, de Noorderven en de dr. M.L. Kingweg in Zaandam. Een aantal inwoners van Zaandam bestrijdt de zogenoemde ruimtelijke onderbouwing van het besluit van de gemeente op twee onderdelen: parkeervoorzieningen en de verkeersontsluiting. Met betrekking tot dit laatste onderdeel geven zij aan dat de keuze van het gemeentebestuur zal leiden tot verkeersonveilige situaties op de Noorderven. Zij onderbouwen hun standpunt met een advies van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. (zaaknummer 200800784/1)