Senternovem


Nieuws

14-08-2008 |

Leveranciers van balansventilatie pleiten voor onafhankelijk onderzoek en certificering

Leveranciers van balansventilatie vinden dat bewoners recht op goede ventilatievoorzieningen in hun woning, omdat de gezondheid een kostbaar bezit is. Daarom voelen zij zich geroepen om de feiten rondom balansventilatie en het onderzoek in Vathorst (Amersfoort) op een juiste wijze voor het voetlicht te brengen. De leveranciers van gebalanceerde ventilatiesystemen benadrukken dat dit systeem geen gezondheidsbezwaren met zich mee brengt, mits er in de ontwerp-, installatie- en gebruiksfase aan de juiste randvoorwaarden wordt voldaan.
De leveranciers van balansventilatie willen graag weten of de klachten zich enkel in Vathorst voordoen en wat de exacte oorzaak is van de gezondheidsklachten. Uit de reeds gedane onderzoeken is dit helaas niet te achterhalen. De fabrikanten van alle ventilatiesystemen in Nederland - waaronder gebalanceerde ventilatie - zijn verenigd in de VLA en de Vereniging FME-CWM.
De VLA vraagt de overheid met klem om hierin met de bouwsector een verantwoordelijkheid te nemen en de filters van de onderzochte systemen te onderzoeken. De VLA pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de werking van balansventilatie en de relatie met de gezondheidsklachten.
De VLA pleit verder voor een onafhankelijke controle bij oplevering van het ventilatiesysteem. Zo hebben de bewoners de garantie dat hun ventilatiesysteem aan de voorwaarden bij koop of huur voldoet en tevens aan de wettelijke verplichtingen (NB en ter toelichting. Er kan een ook hogere kwaliteit dan het bouwbesluit worden overeengekomen). De VLA is momenteel in gesprek met andere partijen in de bouwkolom om hiervoor een beoordelingsrichtlijn voor certificering van een opleveringskeuring te ontwikkelen.
De VLA is van mening dat het essentieel is om een ventilatiesysteem goed te ontwerpen en zorgvuldig te installeren en te gebruiken. Ongeacht voor welk ventilatiesysteem er gekozen wordt. Een goed systeem is een voorwaarde voor een gezond binnenklimaat. De VLA heeft daarom in samenwerking met UNETO-VNI, ISSO, TVVL en het ministerie van VROM een een website ontwikkeld waar voor professionals in de bouwkolom en voor gebruikers duidelijke informatie over hun ventilatiesysteem te vinden is.