Politie Groningen

Groot aantal inbraken en diefstallen opgelost

Hoogezand, 14-08-2008 o In Hoogezand is een drietal onderzoeken naar inbraken en diefstallen afgerond. Daarmee is een groot aantal zaken opgelost. Het gaat vooral om woning- en bedrijfsinbraken. Gaandeweg het onderzoek werd duidelijk dat drie losse groepjes verdachten verantwoordelijk waren voor de diverse inbraken.

Jongeren aangehouden voor woninginbraken

De politie heeft in de afgelopen weken zeven jongeren aangehouden voor diverse woninginbraken in Hoogezand. Het gaat om jongeren tussen de 15 en 18 jaar, woonachtig in Hoogezand. De inbraken zijn voornamelijk gepleegd in hun woonplaats.

De zaak kwam aan het rollen door de aanhouding van twee 16-jarige jongens op 9 juli. Het tweetal werd op heterdaad betrapt bij een poging inbraak in een woning aan de Neptunus in Hoogezand. Onderzoek leidde uiteindelijk naar nog 15 andere woninginbraken. De inbraken zijn gepleegd in de periode van april tot en met juli van dit jaar. Bij de inbraken werd met name elektronische apparatuur weggenomen.

In totaal zijn zeven jongeren verantwoordelijk voor de inbraken. De groep ging in wisselende samenstelling te werk. De meeste inbraken zijn gepleegd in de wijk Woldwijk en de wijk Spoorstraat-Kieldiep. De jongeren gaven zelf aan uit verveling te hebben gehandeld. Drie van de verdachten zitten nog vast. Alle zeven zullen ze zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

Mannen aangehouden voor inbraken en insluipingen

In juni werden twee mannen op heterdaad betrapt bij een insluiping in een woning aan de Hoofdweg in Slochteren. Het gaat om een 33-jarige man uit Hoogezand en een 25-jarige man uit Leeuwarden. Het tweetal wordt ervan verdacht in de afgelopen maanden meerdere woninginbraken te hebben gepleegd in Drenthe en Groningen. Er zijn 26 inbraken verspreid over Groningen meegenomen in het dossier tegen de verdachten. Voor Drenthe zijn dat er vier. De buit bestond voornamelijk uit elektronische apparatuur. De jongste fungeerde veelal als chauffeur voor de oudste. De 33-jarige verdachte zit nog vast. De 25-jarige is in afwachting van het proces heengezonden.

Mannen aangehouden voor bedrijfsinbraken

Begin juni werden twee mannen uit Hoogezand, 30 en 45 jaar, aangehouden. Het tweetal werd verdacht van een inbraak bij een autobedrijf aan de Sluiskade in Hoogezand. Daarbij werden de glazen toegangsdeur en diverse vitrines vernield. De verdachten blijken na onderzoek verantwoordelijk voor meerdere bedrijfsinbraken. Het gaat in totaal om ruim 30 inbraken op het bedrijventerrein van Hoogezand en bedrijventerreinen in omliggende gemeenten. De inbraken werden in de eerste helft van het jaar gepleegd. In totaal is er voor enkele tienduizenden euros schade ontstaan. Een klein deel van de goederen is teruggevonden. Het grootste deel is verkocht. De opbrengst is voornamelijk gebruikt voor het bekostigen van verdovende middelen.

De mannen waren vooral geĂŻnteresseerd in metalen en gereedschappen. De 30-jarige verdachte heeft voor 10 zaken een bekennende verklaring afgelegd. De 45-jarige heeft alleen een bekentenis afgelegd over de inbraak aan de Sluiskade. Beide verdachten zitten nog vast en zullen zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden. Het duo is bekend bij politie en justitie op het gebied van inbraken en diefstallen.