Ingezonden persbericht


Lelystad, 13 augustus 2008

Geschiedenis komt tot leven bij Nieuw Land en Bataviawerf Geniet voordelig met het combiticket

Eeuwenoude scheepswrakken, de reconstructie van het admiraalsschip De 7 Provinciën van zeeheld Michiel de Ruyter en fascinerende tentoonstellingen over maritieme geschiedenis en de grootste polder ter wereld. Nieuw Land en Bataviawerf bieden u een uniek kijkje in de polder- en scheepsgeschiedenis. Met het combiticket, dat een jaar geldig is, kunt u voor slechts twaalf euro de gehele dag een bezoek brengen aan beide centra. Geef het combiticket cadeau of maak zelf gebruik van deze voordelige actie en herleef de geschiedenis!

Aanbod Nieuw Land
Tentoonstelling 'Niet voor Watjes. Arbeiderskampen in de Noordoostpolder' Niet voor watjes gaat over de mannen die een enorme prestatie hebben geleverd bij het ontginnen van de Noordoostpolder. De tentoonstelling belicht allerlei aspecten van het leven in de arbeiderskampen en het werken in de pas drooggevallen polder. Waar sliepen deze mannen, wat aten ze en wat deden ze in hun vrije tijd?

OER! de Nieuwe Steentijd in Flevoland
De vaste tentoonstelling OER! voert de bezoeker ver terug naar de Steentijd. Hier zijn de mooiste objecten van het 'oude' land te zien met vondsten van de zesduizend jaar oude Swifterbantcultuur. OER! laat zien hoe deze Swifterbantmensen woonden, wat zij verbouwden, wat zij aten, waarmee ze jaagden en hoe ze omgingen met de dood.

Aanbod Bataviawerf
Het VOC-retourschip Batavia
De oorspronkelijke Batavia is in juni 1629, met 341 opvarenden aan boord op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië. In 1985 begon de herbouw van de historische reconstructie van de Batavia. Onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos is in Lelystad door een wisselende groep jongeren aan het schip gewerkt. Het schip werd in 1995 te water gelaten en door Koningin Beatrix officieel tot 'Batavia' gedoopt. U kunt een rondleiding over het schip krijgen maar ook op eigen gelegenheid ronddwalen over de dekken en zich éven thuisvoelen in de 17de eeuw.

De 7 Provinciën
Na de voltooiing van de Batavia is op de Bataviawerf begonnen met een tweede minstens zo ambitieus project. Op 17 mei 1995 werd de kiel van het schip De 7 Provinciën gelegd. De bouw van dit grote 17de-eeuwse oorlogsschip zal nog geruime tijd gaan duren. Het doel van de bouw van De 7 Provinciën is, om een zo getrouw mogelijke reconstructie van dit 17de-eeuwse oorlogsschip te maken, aan de hand van bestaand bronnenmateriaal. Bouwtekeningen maakten in de 17de eeuw nog geen deel uit van het bouwproces, maar aan de hand van bestekken (= bouwbeschrijvingen) en de schilderijen van Willem van de Velde is het mogelijk om de historische realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. Door het schip te bouwen zal dit tevens nieuwe kennis opleveren over de toenmalige scheepsbouw.