Ingezonden persbericht




- PERSBERICHT -

Met Kaartenactie vragen Brabantse kinderen zelf aandacht voor 'De Scholen zijn weer begonnen'.

Udenhout, augustus 2008 - Op maandag 18 augustus start het schoolseizoen in Brabant weer. Een spannende, maar ook een levensgevaarlijke periode voor veel scholieren, zo blijkt uit de cijfers over de afgelopen 20 jaar. Het aantal verkeersdoden en -gewonden onder scholieren (basisschool en voortgezet onderwijs) neemt namelijk in de septembermaand schrikbarend toe. Met de landelijke actie 'De scholen zijn weer begonnen' roept Veilig Verkeer Nederland automobilisten op de komende maanden extra alert te zijn, met als doel het aantal verkeersdoden en - gewonden onder jongeren terug te dringen. In Brabant gaan honderden kinderen zelfstandig met de 'kaartenactie' aan de slag.

Kaartenactie
Op ruim 200 Brabantse scholen ontvangt men de eerste week na de zomervakantie 850 ansichtkaarten van 'de Scholen zijn weer begonnen'. De kinderen van de betreffende scholen verspreiden in de eigen buurt de ansichtkaarten met op de achterzijde hun eigen, geschreven, persoonlijke boodschap voor de buurtbewoners. Op deze ludieke wijze worden enerzijds automobilisten door kinderen uit de eigen buurt geattendeerd op de campagne en opgeroepen tot veilig verkeersgedrag. Anderzijds worden de kinderen zelf ook bewust gemaakt van hun deelname aan het drukke verkeer na de vakantieperiode.

Ongeluk in klein hoekje
En dat is hard nodig. Kinderen zijn nog vol van de vakantie. In deze periode zit een ongeluk in een klein hoekje; zowel basisschoolkinderen als middelbare scholieren zijn een risicogroep. De ongevallencijfers over de jaren 1988 - 2007 laten bij deze groep een enorm verschil zien tussen de maanden augustus en september. Ongevallen in cijfers voor Noord-Brabant, op basis van de gesommeerde aantallen geregistreerde ongevallen per maand: *
. Het aantal 10- tot 11-jarigen dat in augustus zwaargewond raakte als gevolg van een verkeersongeval (zgn. ziekenhuisgewonden) is 36, maar in september is dit opgelopen tot 47.
. Het aantal 12- tot 14-jarigen dat in augustus zwaargewond is geraakt is 79, maar in september is dit aantal bijna verdubbeld tot 140.
. Het aantal 10- tot 11-jarigen dat in augustus lichtgewond raakte (met de fiets) is 64, maar in september is dit opgelopen tot 93.
. Het aantal 12- tot 14-jarigen dat licht gewond is geraakt ten gevolge van een verkeersongeval (met de fiets), is in augustus 180, maar in september is dit meer dan verdubbeld tot 421.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun zorg is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Veilig Verkeer Nederland wil haar doelen bereiken door beleidsbeïnvloeding, onderzoek, voorlichting, educatie, communicatie en acties.

Noot voor de redactie,