Senternovem


Nieuws

14-08-2008 | Wijk op voormalig vliegveld Valkenburg mogelijk warmte uit de zee

De nieuwbouwwijk die op het voormalige vliegveld Valkenburg moet verrijzen, wordt een energieneutraal project. Dat houdt in dat de huizen en gebouwen energie krijgen, die wordt geleverd door de aanpalende kassen, windenergie, warmtebronnen uit de bodem en mogelijk ook winning van warmte uit zeewater.
Op 10 september ondertekenen het ministerie van VROM, provincie Zuid Holland, gemeenten Katwijk en Wassenaar en de samenwerkingsverbanden Holland Rijnland en Haaglanden een overeenkomst om innovatieve oplossingen te zoeken.
Al eerder maakten de kwekers van het duurzame tuinbouwgebied De Zijlhoek aan de Zonneveldslaan in Valkenburg bekend dat zij graag als toeleverancier van energie willen optreden voor huizen die in de nabijheid worden gebouwd. Verder gaat ook het gebied de Woerd energie leveren voor de wijk, die Hof van Valkenburg is genoemd. Er is echter nog meer energie nodig. Projectleider Martien Reissenweber zegt dat nog niet duidelijk is welke 'soorten' energie gebruikt gaan worden. "We gaan gebruik maken van de technologie die dan geschikt is om te benutten.'' Naast kassen noemt Reissenweber warmtewinning uit de bodem en ook warmtewinning uit zeewater als voorbeeld. Het kennisinstituut SenterNovum is betrokken bij het project.
In de wijk Duindorp in Scheveningen is energieneutraal gebouwd. De huizen krijgen al twee jaar energie uit de winning van warmte uit zeewater. In Valkenburg komen rond de vijfduizend woningen. Volgens planning moet in 2012 de eerste paal worden geslagen. Bron: Leidsch Dagblad, 12 augustus 2008.