ChristenUnie



ChristenUnie stelt situatie in Iran aan de orde

donderdag 14 augustus 2008 09:49 ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind gaat vandaag de mensenrechtensituatie in Iran aan de kaak stellen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week werd bekend dat een christelijk, Iraans echtpaar is overleden na het gebruik van geweld door de geheime politie in Iran. De ChristenUnie heeft de afgelopen tijd vooral gelobbyd voor het wegblijven van premier Balkenende bij de opening van de Olympische Spelen, wat niet is gelukt.

,,Als ChristenUnie zijn we constant druk bezig met de situatie van christenen in Iran, en ook de rest van de wereld,'' aldus Joël Voordewind. De parlementariër vindt dat Nederland geen handelsrelaties moet aangaan met een land dat mensenrechten schendt, zoals Iran. Volgens hem is het ook Europees beleid om voorzichtig te zijn met zulke contacten. Daarom vraagt Voordewind zich af in welke mate minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gastransacties met Iran overweegt. De bewindsvrouw heeft afgelopen weekeinde op haar weblog geschreven dat het haar missie is om Nederland tot gasrotonde van Noordwest-Europa te maken. ,,Wie weet komt ooit de tijd dat op een van de aanlandingsplaatsen die Nederland dan rijk is per tankschip uit Angola of Iran het aardgas Nederland binnenstroomt.'' Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) attendeerde Voordewind met een brief op de uitspraken van de minister.

Motie
Naast de uitspraken van de minister neemt de CU-politicus ook het recentelijke geweld tegen christenen mee in zijn gesprek met vertegenwoordigers van het ministerie. Kort voor het zomerreces werd al een motie van de ChristenUnie aangenomen naar aanleiding van de mensenrechtensituatie in Iran. Tweede Kamerlid Ed Anker stelde voor dat in Nederland bekeerde Iraanse christenen onder dezelfde voorwaarden een verblijfsvergunning moeten krijgen als in Iran bekeerde christenen. Ook voor hen zou het te gevaarlijk zijn terug te keren naar hun eigen land, want in Iran geldt afval van de islam als een ernstige zaak.

Spelen
De Olympische Spelen zijn voor de CU nog steeds een belangrijk issue. ,,Balkenende en Bush zijn naar een staatskerk geweest, maar ze hebben niemand gesproken van de niet-geregistreerde kerken in China. Onze premier zou eens met leiders van die gemeenschappen moeten praten, zodat hij uit de eerste hand een verhaal over de huidige situatie krijgt.''

(Nederlands Dagblad, 14 augustus 2008)