KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

14-8-2008

Limburgse sluismeesters welkom aan boord recreatievaart

Een flink aantal sluismeesters en medewerkers van Rijkswaterstaat Limburg stapten maandag 11 augustus aan boord van een aantal
recreatievaartuigen om de praktijk van de toervaarder aan den lijve te ondervinden. Initiatiefnemer was Jo Dohmen, lid van het regioteam Limburg en de klankbordgroep Motorbootvaren van het Watersportverbond. Om de vrouwen en mannen van Rijkswaterstaat te ontvangen hadden drie motorbootschippers van WV de Maas in Venlo en de eigenaar van Maas & Roer uit Roermond hun schip beschikbaar gesteld. Doel was het kweken van meer begrip onderling en het uitwisselen van ervaringen. De ontmoeting vond plaats op het sluizencomplex Heel in de Maas, ten zuiden van Roermond.

Allereerst werd er een bezoek gebracht aan de bedieningscentrale van de sluis Heel. Van daaruit worden ook de sluizen Linne en Roermond op afstand bediend. Duidelijk werd dat, ondanks alle moderne technieken en hulpmiddelen, het bedienen van een sluis mensenwerk is. Daardoor kan het soms wat langer duren, voordat een sluismeester reageert op een verzoek van een recreatievaarder om opening van de sluis.

Daarna was het tijd om aan boord te gaan en de sluizen van Heel en Linne te doen. Al varend werd geconstateerd dat het heel belangrijk is dat er goede voorzieningen voor de recreatievaart zijn. Informatie- en communicatiemiddelen, instructies van de sluismeester, wachtsteigers, goede bolders en afmeermogelijkheden in de sluis en soms behulpzame stewards op de sluismuur om een lijntje aan te pakken en aanwijzingen te geven; alles kan bijdragen aan het vlotte en veilige verloop van het schutproces. Wat er op welke plaats moet komen, is veelal
maatwerk. Er is afgesproken om per sluis de wensen van de
recreatievaart naast de (budgettaire) mogelijkheden van
Rijkswaterstaat te leggen om te bekijken wat realiseerbaar is.

Een betere communicatie tussen de recreatieschipper en de sluismeester staat bij beide partijen bovenaan de lijst. De sluismeester heeft graag dat de recreatievaarder zich, bij voorkeur per marifoon, meldt en blijft uitluisteren. De recreatieschipper wil graag weten of zijn oproep gehoord is en hoe lang hij eventueel moet wachten. Het blijft een kwestie van goed samenspel tussen de sluismeester in de toren en de schipper aan het roer en dan is communicatie van essentieel belang.

Het was een uiterst nuttige dag en zinvolle ontmoeting, constateerde iedereen bij de evaluatie. Goed voor de onderlinge contacten, maar vooral ook goed om onderlinge wensen en ervaringen uit te wisselen. Dat moeten we dus vaker doen!