Gemeente Dordrecht

Klokkenconcert rond Kors Monster

De Dordtse toonkunstenaar en componist Kors Monster staat centraal in het concert van donderdagavond 14 augustus. Het concert wordt gegeven door de staatsbeiaardier van Nieuw-Zeeland, Timothy Hurd en begint om 20.00 uur.

Het is dertig jaar geleden dat de Dordtse toonkunstenaar en componist Kors Monster overleed. Centraal in het programma van vanavond staat zijn prachtige Melancholie d' Automne. Het is het vierde deel uit zijn beiaardsymfonie 'De Vier Jaargetijden' en misschien tevens wel zijn meest gespeelde beiaardcompositie. Zijn stijl kenmerkt zich door een virtuoos gebruik van de beiaard, gecombineerd met grote dynamische verschillen, opzwepende tempowisselingen en een harmonische ondertoon die de muziek een bijna demonische lading geeft. In het programma wordt dit werk omlijst met overwegend impressionistische muziek. Dat was ook de muziek die Kors Monster als geen ander op de piano kon vertolken en dat was de stijl die hem na aan het hart lag. Een uitzondering in het programma vormt de Fantasie op A-D-G van Jef Rottiers. Dit werk stamt uit de Vlaams romantische school. Het werk is gebaseerd op de initialen van Adriaan De Groot, destijds stadsbeiaardier van Bergen op Zoom. Tenslotte speelt de concertgever ook eigen composities. Na afloop zal hij met plezier het een en ander in 't Klockhuys nader toelichten.

Om kwart voor acht wordt het concert ingeluid door vrijwilligers die het grote zesgelui van de Grote kerkstoren in beweging brengen.

Datum 14 augustus 2008
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Boudewijn Zwart
Stadsbeiaardier van Dordrecht
T 06 -- 53 42 56 80
e-mail info@bellmoods.com