Circa 100.000 ontheemden door conflict in Georgië 14 augustus 2008, New York - In Georgië zijn als gevolg van het conflict met Rusland circa 100.000 mensen ontheemd geraakt, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Unicef probeert de kinderen onder de ontheemden zo goed mogelijk te helpen, maar maakt zich grote zorgen om hun geestelijk welzijn.

Het conflict tussen Georgië en Rusland zorgt voor onnoemlijk leed onder de bevolking. Foto: Reuters/David Mdzinarishvili Het conflict tussen Georgië en Rusland zorgt voor onnoemlijk leed onder de bevolking. Foto: Reuters/David Mdzinarishvili

"Dat er op zo'n grote schaal gevochten zou worden, heeft de mensen hier compleet verrast," zegt Benjamin Perks, onderdirecteur van het Unicef-kantoor in Georgië. Volgens Perks verblijven de meeste ontheemden in opvangcentra. Anderen hebben hun toevlucht gezocht tot familie of gastgezinnen in Georgië of Rusland.

Zorgen om kinderen in tehuizen In de Georgische hoofdstad Tbilisi en omgeving zijn 48 opvangcentra, maar dit aantal zal toenemen aangezien het aantal ontheemden nog steeds groeit. "We proberen in het belang van de vrouwen en kinderen onder de ontheemden te zorgen voor gezondheidszorg en goede hygiënische omstandigheden. Maar kinderen in tehuizen en kinderen met handicaps lijden ook onder het conflict. We helpen daarom sociale instanties in Georgië, zodat zij in staat zijn om deze kwetsbare kinderen hulp te bieden."

In Georgië zijn als gevolg van de oorlog circa 100.000 mensen ontheemd geraakt. Foto: Reuters/David Mdzinarishvili In Georgië zijn als gevolg van de oorlog circa 100.000 mensen ontheemd geraakt. Foto: Reuters/David Mdzinarishvili

Psychologische gevolgen

Perks maakt zich zorgen om de psychologische gevolgen van het geweld op de Georgische kinderen. "Luchtaanvallen, scherpschutters, tanks... deze oorlog is voor hen afschuwelijk. Voor ons is het feit dat deze escalatie van het conflict niet alleen gevolgen heeft voor het geestelijk welzijn van de kinderen, maar ook op dat van hun ouders reden voor grote bezorgdheid." Zodra de gevluchte Georgiërs weer naar huis kunnen, wacht hen daar bovendien het gevaar van onontplofte explosieven, voegt Perks hieraan toe.

Unicef heeft op 12 augustus de strijdende partijen opgeroepen om het conflict onmiddellijk te beëindigen en om hulpverleners ongehinderd toegang tot de ontheemden te bieden.