GroenLinks

Gezondheid drugsgebruikers in uitgaansleven moet weer centraal komen te staan in drugsbeleid

14 augustus 2008

GroenLinks wil dat minister Klink van VWS snel maatregelen neemt om de contraproductieve gevolgen van het zero tolerancebeleid rond drugs in het uitgaansleven te voorkomen. Uit onderzoek van verslavingszorg Noord-Brabant blijkt dat gebruikers grotere hoeveelheden drugs gebruiken voordat ze naar een feest gaan, grotere gezondheidsrisicos nemen en minder snel hulp vragen als ze zich niet goed voelen door het drugsgebruik.

Het zero tolerancebeleid veroorzaakt een breuk met het verleden. Door preventieve drugstests en goede drugsvoorlichting op feesten liep het aantal drugsgerelateerde incidenten aanmerkelijk terug. Nu valt te vrezen dat het huidige beleid juist weer voor een stijgend aantal incidenten zorgt. GroenLinks wil dat minister Klink over zijn principiële weerstanden tegen drugs en drugsgebruik heenstapt en de gezondheid van deze groep drugsgebruikers vooropstelt. Als het aan GroenLinks ligt moeten er weer op korte termijn preventieve drugstests en voorlichting in het uitgaansleven ingezet worden.

Femke Halsema en Naïma Azough

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Azough (beiden GroenLinks) aan de ministers van VWS en van Justitie over de contraproductieve effecten van het zero tolerancebeleid voor drugs in het uitgaansleven


1. Kent u het bericht* dat het zero tolerancebeleid voor drugs in het uitgaansleven in de praktijk leidt tot kamikazegebruik van drugs?


2. Wat vindt u ervan dat het strikte anti-gedoogbeleid van drugsgebruik in het uitgaansleven er volgens de instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron toe leidt dat bezoekers al vóór de ingang van bijvoorbeeld grote dancefestivals grotere hoeveelheden aan genotmiddelen innemen dan normaal, grotere gezondheidsrisicos nemen en zich uit angst voor aanhouding minder snel melden bij een EHBO-post als ze zich door drugs niet goed voelen?


3. Klopt de veronderstelling van VU-promovendus Jan Krul dat het aantal drugsgerelateerde incidenten na een jarenlange daling door het zero tolerancebeleid weer zal stijgen en dat dit beleid vanuit gezondheidsoverwegingen echt onzin is?


4. Bent u het met ons eens dat dergelijke grote gezondheidsrisicos onaanvaardbaar groot zijn, dat de bescherming van de gezondheid van gebruikers moet prevaleren boven uw principiële weerzin tegen drugs en drugsgebruik, en dat dit moet leiden tot fundamentele wijzigingen in het huidige drugsbeleid in het uitgaansleven? Bent u bijvoorbeeld bereid om te voorzien in preventieve drugstests en goede drugsvoorlichting in het uitgaansleven, waardoor voorkomen kan worden dat gebruikers te veel of schadelijke drugs innemen?


5. Welke maatregelen neemt u zich op korte termijn voor om deze contraproductieve effecten van het zero tolerancebeleid voor drugs in het uitgaansleven weg te nemen?


* Controle op partydrugs werkt niet, DAG 14 augustus 2008.