Gemeente Breda

Geschikt Wonen voor Iedereen in Brabantpark en Heusdenhout

Burgemeester en wethouders hebben voor Brabantpark en Heusdenhout de gebiedsnotitie Geschikt Wonen voor Iedereen (GWI) vastgesteld. Deze is de basis voor een gebiedsgerichte aanpak om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken.

De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners na welke maatregelen nodig zijn en wanneer die uitgevoerd worden. Dit moet leiden tot een uitvoeringsprogramma waarover begin december een besluit wordt genomen.

Het doel van GWI is om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen daar waar hij of zij dat prettig vindt ofwel dat mensen gaan wonen in levensloopbestendige wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing.
De gemeente heeft nu onderzocht wat die vergrijzing voor Brabantpark en Heusdenhout betekent. Zo is gekeken naar omvang en samenstelling van de wijkbevolking, de aanwezigheid van geschikte woningen, het voorzieningenniveau en de verkeersveiligheid.

Ook zijn maatschappelijke partners (bewonersorganisaties, woningcorporaties, welzijns- en zorginstellingen en winkeliers) geraadpleegd die de volgende gezamenlijke speerpunten hebben benoemd:
- inrichten wijkinformatiepunten, gekoppeld aan zorgkruispunten;
- realiseren zorgkruispunt Brabantpark;

- uitwerken functie en verbreding multifunctionaliteit zorgkruispunten en satellieten;

- vergroten aanbod zorgarrangementen;

- inrichten zorgsatelliet Toma in Driesprong;
- bevorderen fysieke bereikbaarheid buurtvoorzieningen (vooral zorgkruispunten en satellieten).

De resultaten van het totale onderzoek zijn als GWI-doelen vastgelegd in de de gebiedsnotitie.
De gemeente gaat nu samen met de maatschappelijke partners na hoe en wanneer deze doelen kunnen worden bereikt. Het accent moet liggen op activiteiten die gezamenlijk en op korte termijn kunnen worden uitgevoerd en die tot meetbare resultaten leiden.

Dit alles moet worden uitmonden in een uitvoeringsplan waarin afspraken en verantwoordelijkheden staan vastgelegd in de vorm van een wijkconvenant. Het uitvoeringsplan en het wijkconvenant zijn niet statisch. Andere partijen kunnen zich aansluiten als ze de GWI-doelen onderschrijven.

Het project GWI is eind 2007 gestart. Toen hebben 26 maatschappelijke partners en de Gemeente Breda het Manifest GWI 2007- 2010 ondertekend. De stedelijke afspraken in dit manifest worden nu per wijk uitgewerkt in de vorm van gebiedsnotities.
Zo is deze gebiedsnotitie Brabantpark/Heusdenhout de eerste van zes die binnenkort verschijnen of worden afgerond. In het najaar komen er gebiedsnotities voor onder andere Bavel, Princenhage/ Heuvel, Haagse Beemden, Noordwest en Ulvenhout.

Breda, 14 augustus 2008

Te downloaden:

* Gebiedsnotitie BrabantparkHeusdenhout.pdf