KNHS


Nu ook pole position voor springruiters
14 augustus 2008
Oefenspringen

Alle Nederlandse paarden fit voor de wedstrijd

HONG KONG (KNHS) - Of het nu aan de fitheid van de paarden ligt of dat Nederlandse coaches gewoon een slechte hand in de loting hebben, feit is dat de Nederlandse springruiters net als de dressuurruiters als eerste van start mogen gaan.

De veterinaire keuring van de springpaarden vond hedenochtend plaats en alle vijf de Nederlandse springpaarden kregen zonder enig probleem het "passed" te horen uit de mond van de dierenarts. Eurocommerce Monaco, Blauwendraad's O'Brien, Opium VS, Audi's Alpapillion Armanie en het reservepaard Olaf draafden kwiek over de asfaltbaan. Drie paarden, AD Picolien van de Braziliaan Alvaro Miranda Neto, Portofino van Michael Whitaker en de Nieuw Zeelandse combinatie Dennis Meech met Sorbas werden voor de veterinaire keuring teruggetrokken en zullen niet van start gaan. Voor Whitaker rijdt nu Nick Skelton met Russel, voor Miranda Neto komt Bernardo Alves met Chupa Chup in de plaats en Kirk Webby gaat met Sitah Meech vervangen. Alle 77 voor de veterinaire keuring aangeboden paarden kregen het groene licht. In totaal gaan er dus 77 combinaties morgen van start in de openingswedstrijd en zijn er maar liefst 16 teams.

Nederland heeft net als in de dressuur pole position geloot en dat houdt in dat Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O'Brien als eerste start. De tweede starter voor Nederland is Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS, die wordt gevolgd door Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Alpapillon Armanie, terwijl Gerco Schröder (Tubbergen) als laatste met Eurocommerce Monaco van start gaat. Hoorn staat dus als eerste op de startlijst. Houtzager als 18de, Voorn als 38ste en Schröder als 58ste. Van de 77 startende paarden vertegenwoordigen twintig het Holsteinse paardenstamboek. Het Nederlandse KWPN is met 18 paarden in de strijd, terwijl het Belgische BWP met elf paarden aan de Oympische Spelen deelneemt. Op de vierde plaats treffen we met zeven paarden de Selle Français aan, Hannover heeft vijf vertegenwoordigers en Westfalen drie. De stamboeken van Oldenburg en het Deense Warmbloedpaarden Stamboek komen ieder met twee en dan is er nog een achttal stamboeken, waaronder het Nederlandse NRPS, met één paard.

Vrijdagavond om 19.15 uur lokale tijd komen de springruiters in actie voor hun eerste wedstrijd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Foto oefenen Nederlandse springruiters in de hoofpiste door: www.melissen.net / www.jmint.eu