DAS wijst vakantiegangers Italië op artikel 7 Codice della Strada

In de maanden juli en augustus ontving DAS tientallen meldingen van klanten die een boete hebben gekregen voor een overtreding in Italië. Zij zijn met de auto een stadsdeel ingereden waar dat niet toegestaan is. Dit staat zeer onduidelijk aangegeven. De regel bestaat al langer maar door het gebruik van nieuwe technologie wordt er sinds juni 2008 veel strenger op gecontroleerd.

Het betreft overtreding van artikel 7 Codice della Strada. Deze verkeersregel verbiedt autobestuurders een bepaald stadsdeel in te rijden. Het verbod wordt aangeven met verkeersborden aan de rand van het stadsdeel. Sinds juni 2008 wordt automatisch een foto gemaakt als een auto het bord passeert. De regel bestaat al langer, maar wordt door het gebruik van deze technologie pas werkelijk te gelde gemaakt. De boete is aanzienlijk: gemiddeld 250 euro.

De verkeersborden staan aan de rand van het stadsdeel en worden later niet meer herhaald. Op de borden staat slechts de afkorting ZTL vermeld, wat staat voor 'Zone a Traffico Limitato'. Voor veel buitenlandse toeristen is dit niet duidelijk. Bovendien kunnen bewoners van het stadsdeel en mensen die er werken wel de zone in met de auto. Bij toeristen ontstaat makkelijk verwarring als zij zien dat Italianen de straat gewoon inrijden.

DAS adviseert haar klanten om de boete te betalen, tenzij zij kunnen aantonen dat hun hotel in het stadsdeel ligt of dat zij er voor een zakelijke reden moesten zijn. Alleen dan is het zinvol om beroep aan te tekenen. Voor mensen die van plan zijn met de auto op vakantie te gaan naar Italië is het dan ook goed om op de hoogte te zijn van deze verkeersregel.

De verkeersregel moet het leefmilieu en de oude gebouwen in de Italiaanse steden beschermen. Nederlandse toeristen die de regel hebben overtreden, krijgen een brief met verzoek tot betaling van de boete. In de brief staat ook een link naar een website van de Italiaanse justitie. Hier wordt de beschuldiging uitgelegd en staat een foto van de auto. Links: http://www.das.nl