Startende Zzp'ers hebben zakelijke verzekeringen minder goed op orde

Zzp'ers geven aan dat zij hun privéverzekeringen beter hebben geregeld dan hun zakelijke verzekeringen. Dat geldt in het bijzonder voor de groep van startende zzp'ers; een derde van hen heeft niet het gevoel dat zij de belangrijkste benodigde verzekeringen voor hun onderneming hebben afgesloten. Ter vergelijking: 11% bij mkb'ers en 19% bij gevestigde zzp'ers. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart/Gfk in opdracht van verzekeraar Delta Lloyd.

Rechtsbijstand belangrijker voor zzp'er
De top 4 van belangrijkste zakelijke verzekeringen bevat voor mkb'ers en zzp'ers dezelfde verzekeringen, alleen de volgorde ligt anders:
- mkb'ers vinden vooral verzekeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid (86%), arbeidsongeschiktheid (84%) en brand- en bedrijfsschade belangrijk (80%).
- zzp'ers vinden bovenstaande verzekeringen ook belangrijk maar benadrukken vooral het belang van een rechtsbijstandverzekering (73%).

Startende mkb'ers verzekeren meer risico's dan zzp'ers Over de hele linie hebben mkb'ers meer verzekeringen afgesloten dan zzp'ers. Dit heeft mogelijk te maken met de verhoogde risico's die samenhangen met het in dienst hebben van personeel. Zo beschikken mkb'ers vaker over verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, brandschade, ongevallen, rechtsbijstand, werkmaterieel, ziekteverzuim en overlijden.

Geen gevoel van urgentie voor afsluiten van verzekeringen Tijdens de kwalitatieve interviews is gebleken dat ondernemers vooral tijdens de start van het bedrijf geen extra verzekeringen hebben afgesloten. AOV en pensioen worden vaak vooruit geschoven. Vooral de hoge kosten van een AOV vormen een drempel, ook al zijn de ondernemers zich bewust van de financiële risico's die arbeidsongeschiktheid kan opleveren. Van de startende zzp'ers heeft 22% een AOV afgesloten, van de gevestigde zzp'ers heeft 42% dit gedaan en bij de mkb'ers is dat 60%.

Eigen Baas Pakket
In mei introduceerde Delta Lloyd als kennisverzekeraar het Eigen Baas Pakket voor zzp'ers. Delta Lloyd is de eerste verzekeraar die naast zakelijke schadeverzekeringen ook (bancaire) lijfrente, een Instap AOV en een overlijdensrisicoverzekering aanbiedt in een pakket voor deze doelgroep. Bovendien ontvangen ondernemers een aantrekkelijke korting als zij de MKBPlusHypotheek bijsluiten. Het Eigen Baas Pakket is al verkrijgbaar vanaf 53 euro per maand.