Rechtbank Zutphen


Lochemse krakers mogen blijven

Zutphen, 14 augustus 2008 - De groep krakers die in een voormalig cultureel centrum in Lochem woont, mag voorlopig blijven. Dat oordeelt de voorzieningenrechter in het kort geding dat de gemeente Lochem had aangespannen.

Het voormalig cultureel centrum 't Kompas in Lochem is eigendom van de gemeente Lochem, die het onder voorwaarde van uitgestelde levering heeft verkocht aan een projectontwikkelaar. De gemeente stelt dat zij het pand per 1 januari 2009 moet opleveren.

Eisen gemeente
Naast de reden van de verkoop en oplevering van 't Kompas, eiste de gemeente dat de groep krakers het pand moest verlaten omdat de gemeente het gebruikt als opslag en oefenruimte voor de brandweer en omdat de krakers overlast zouden geven.

Geen spoedeisend belang
De voorzieningenrechter oordeelt dat de krakers in het pand mogen blijven omdat hij niet verwacht dat de oplevering al op 1 januari 2009 plaatsvindt. De plannen die de projectontwikkelaar ermee heeft zijn nog niet goedgekeurd door de gemeente. Verder zou er voor die plannen een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. De voorzieningenrechter ziet daarom geen aanleiding voor ontruiming op korte termijn.

Krakers werken mee
De krakers geven aan het pand vrijwillig te verlaten zodra het bestemmingsplan is gewijzigd en de gemeente en de ontwikkelaar schriftelijk een leveringsdatum hebben afgesproken. Ook zeggen de krakers toe om mee te werken bij eventuele brandweeroefeningen en waar het de opslagruimte betreft.

De voorzieningenrechter stelt vast dat het niet blijkt dat er binnen de gemeente Lochem geen andere locaties zijn voor de brandweeroefeningen. Verder oordeelt de rechter dat er onvoldoende bewijs is wat betreft de overlast.

LJ Nummer

BE0001

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 14 augustus 2008 Naar boven