Politie Limburg-Zuid

Belgische luchtsteun voor politie Limburg-Zuid

De regiopolitie Limburg Zuid kan in de toekomst in voorkomende gevallen een beroep doen op luchtsteun van de Belgische federale politie. Met deze collega-politiedienst zijn onlangs goede afspraken gemaakt over het ontvangen van luchtsteun bij incidenten in de politieregio Limburg Zuid. Deze vorm van Euregionale samenwerking is formeel mogelijk binnen de kaders van het Beneluxverdrag. Tot voor kort kon luchtsteun alleen worden aangevraagd bij de Dienst Luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De dienst Luchtsteun van de Belgische federale politie (DAFA) heeft haar thuishaven op de luchthaven Zaventem, bij Brussel. De dienst beschikt over twee vleugelvliegtuigen en vijf helikopters. De heli's zijn standaard uitgerust met opnameapparatuur (regulier én infrarood) De beelden die worden opgenomen kunnen direct worden doorgezonden naar een mobiel- of vast grondstation.

De aanvliegtijd vanaf Zaventem naar Zuid-Limburg bedraagt ongeveer 25 minuten. Voor inzet boven het Nederlands grondgebied beschikken de Belgische toestellen over communicatieapparatuur waarmee direct contact communicatie met de meldkamer van de politie in Zuid-Limburg mogelijk is.

Luchtsteun kan onder andere worden ingezet bij gijzeling, overval/snelkraak, openlijke geweldpleging, achtervolging, grote branden, vermiste of ontsnapte personen, verkeerscalamiteiten en calamiteiten met gevaarlijke stoffen.

De hulp van de Belgische federale politie wordt ingeroepen als ondersteuning door de KLPD niet geleverd kan worden en als de Belgen in dringende gevallen sneller terplaatse kunnen zijn als de Nederlandse piloten.

Vorige week is een eerste verkenningsvlucht boven Zuid-Limburg uitgevoerd waarbij diverse landmarks werden bekeken die het aanvliegen naar locaties in dit gebied in voorkomende gevallen gemakkelijker maakt. Tijdens die verkenningsvlucht vond in Landgraaf een achtervolging plaats van een motorrijder. Tijdens deze achtervolging werd de hulp ingeroepen van de helikopter. Op het moment van de aanhouding van de motorrijder was de luchtsteun ook aanwezig. De communicatiemiddelen bleken te voldoen.

Voor de media:

Van de testvlucht zijn televisieopnamen gemaakt die te zien zijn op www.PIT.tv

Deze opnamen kunnen op aanvraag worden verkregen. Ter ondersteuning van krantenberichten zijn eventueel foto's van de Belgische heli's beschikbaar. De chef van de Afdeling Crisis- Meld- en Coördinatiecentrum kan dit persbericht mondeling toelichten voor de filmende pers.

14-08-2008, regiopolitie Limburg-Zuid