Persberichten Eemland zuid, 12.20 uur

Utrecht, 14-08-2008

Verkeerscontroles

WOUDENBERG/HOOGLAND/AMERSFOORT De politie heeft op woensdag 13 augustus op meerdere plaatsen het verkeer gecontroleerd.

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur werd op de Stationsweg Oost/Maarsebergseweg in Woudenberg een gordelcontrole gehouden. Tien automobilisten maakten geen gebruik van de gordel en werden bekeurd.

Op de Stationsweg in Woudenberg werd van 13.45 uur tot 15.30 uur de snelheid van 1173 voertuigen vastgelegd, 72 bestuurders reden harder dan de toegestane 50 km/u. De hoogste snelheid was 83 km/u.

Tussen 07.30 uur en 11.30 uur werd op meerdere plaatsen op de Bunschoterstraat in Hoogland en de Heiligenbergerweg in Amersfoort gecontroleerd. In vier uur tijd werd de snelheid van 746 voertuigen gecontroleerd, tien bestuurders negeerden de maximumsnelheid. Tevens werden negen bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel en vier bekeuringen voor andere verkeersrovertredingen.

Op de Bunschoterstraat in Hoogland passeerden tussen 14.15 uur en 14.45 uur 443 voertuigen de radar, 18 bestuurders negeerden de maximumsnelheid van 80 km/u. De topper reed 106 km/u.

Graffiti

AMERSFOORT Twee jongemannen werden in de vroege ochtend van donderdag 14 augustus aangehouden voor het spuiten van graffiti.

Rond 02.50 uur reden agenten door de tunnel onder de spoorweg op de Valutaboulevard. Daar zagen zij dat twee jongemannen bij een uiteinde van de tunnel stonden. De twee zagen de agenten ook, waarna één van hen over een muur probeerde te klimmen en de andere wegrende. De agenten zagen dat op de plaats waar de jongemannen hadden gestaan, graffiti was gespoten.

De ene jongeman, 21 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, slaagde er niet in over de muur te klimmen en werd aangehouden. Een agent sprintte achter de andere verdachte aan en zag dat hij op de Heideweg over een hek klom en zich in de struiken verstopte. Toen hij echter doorkreeg dat hij door de agent was gezien en die hem de opdracht gaf terug te klimmen, koos hij eieren voor zijn geld en klom inderdaad terug over het hek. Vervolgens werd ook deze verdachte, 19 jaar oud en afkomstig uit Nijkerk, aangehouden.

De twee verdachten hadden enkele verfspuitbussen bij zich en een digitale camera met daarop beelden van diverse graffiti. Het tweetal bleek een tag (soort persoonlijk herkenningsteken) van ongeveer één bij twee meter op de tunnelwand te hebben gespoten. Tegen de twee wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij

LEUSDEN De politie heeft op woensdag 13 augustus een hennepkwekerij opgerold.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie stelden agenten rond 20.10 uur een onderzoek in een woning aan de Vrijhoef in. Daarbij werd een hennepkwekerij met ongeveer 370 planten aangetroffen. De planten en kweekapparatuur werden in beslag genomen. Tevens bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. In de woning waren geen mensen aanwezig. De politie stelt een onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij in.

Fikkie steken

AMERSFOORT Vier jongens werden op woensdagmiddag 13 augustus bekeurd voor brandstichting.

Rond 16.30 uur kreeg de politie de melding dat jongens op het Plantsoen Oost fikkie aan het steken waren en dat zij brandend papier naar beneden zouden gooien, wat bij een pand naar binnen waaide. Agenten gingen ter plaatse en troffen het viertal, één jongen van 15 jaar en drie jongens van 16 jaar, afkomstig uit Leusden en Amersfoort, aan. Alle vier werden bekeurd voor baldadigheid.

Vechtpartij

AMERSFOORT Twee mannen kregen het op woensdagmiddag 13 augustus met elkaar aan de stok. Eén van hen dreigde met een mes. Hij werd aangehouden.

Rond 15.15 uur liep een 20-jarige man uit Amersfoort over de Arnhemsestraat. Hij zag dat een man hem aankeek en keek terug. Vervolgens ontstond er daarover een woordenwisseling tussen hen, die uitmondde in een vechtpartij. Nadat de gemoederen waren bedaard, liep de 20-jarige man naar zijn fiets en liep de andere man weg.

De Amersfoorter had een afspraak en ging in afwachting daarvan op een bankje zitten. Plotseling kwam de man weer op hem aflopen en de woordenwisseling laaide op. Daarop pakte de man een mes en bedreigde de Amersfoorter daarmee. Die rende weg.

Een getuige zag het voorval en belde 112. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de man met het mes, een 30-jarige man uit Hoogland, aan. Het mes werd in beslag genomen en de verdachte is naar het politiebureau overgebracht. De Amersfoorter deed aangifte van bedreiging. De Hooglander is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Metaaldiefstal

AMERSFOORT Op woensdagochtend 13 augustus werden een Ierse vader en zijn twee zonen aangehouden voor metaaldiefstal.

Rond 11.40 uur zagen medewerkers van een beveiligingsbedrijf dat twee caravans met daarbij een pick-up, allen met Ierse kentekenplaten, op het terrein van een voormalige psychiatrische inrichting aan de Laan 1914 stonden. Tevens zagen zij een tweede pick-up met daarop metalen voorwerpen het terrein afrijden. Bij controle van het pand van de voormalige inrichting zagen zij dat daar koperen leidingen en een metalen aanrecht waren verdwenen. Daarop belden zij de politie.

Agenten kwamen ter plaatse en troffen een 42-jarige Ierse man bij de caravans aan. Hij werd aangehouden op verdenking van diefstal van het metaal. Vervolgens kwam de tweede pick-up het terrein weer oprijden. Bij het zien van de agenten, keerde de bestuurder de pick-up en ging ervandoor. Agenten gingen er achteraan en de pick-up reed zich op een de Appelweg bij de golfbaan klem. De twee inzittenden, Ierse jongens van 13 en 17 jaar oud en zonen van de eerste verdachte, werden aangehouden. De 17-jarige had dus zonder rijbewijs de pick-up bestuurd.

Alle drie de verdachten werden naar het politiebureau overgebracht, zijn ingesloten en zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.