Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland: Politie-inzet Slotervaart boekt eerste successen

Logo Politie Amsterdam-Amstelland


* Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

*

14 augustus 2008

De criminaliteit in Amsterdam-Slotervaart is sinds 2006 spectaculair gedaald. Zo is het aantal autokraken en straatroven met bijna de helft verminderd. Het aantal inbraken in bedrijven daalde met bijna 40 procent. Alleen de overvallencijfers bleken ongeveer gelijk.

In een interview met de Volkskrant van 14 augustus spreekt de districtschef van West, Erik van der Hulst, van een trendbreuk. De doorbraak is volgens hem te danken aan een gezamenlijke inspanning. âHet is nu zaak er bovenop te blijven zitten,â aldus Van der Hulst. Hieronder het volledige interview in de Volkskrant van 14 augustus.

Politie-inzet Slotervaart boekt eerste successen De criminaliteit in Amsterdam-Slotervaart is sinds 2006 spectaculair afgenomen. Zo is het aantal autokraken en straatroven met bijna de helft verminderd. Het aantal inbraken in bedrijven daalde met bijna 40 procent. Alleen de overvallencijfers bleken ongeveer gelijk.

Politiecommissaris Erik van der Hulst, districtschef van West, spreekt van een trendbreuk. âHet is nu zaak er bovenop te blijven zitten,â zegt hij. In heel Amsterdam-West, waarvan Slotervaart deel uitmaakt, daalde de criminaliteit, maar minder sterk.

Van der Hulst trekt de eer van de gunstige criminaliteitscijfers niet naar zich toe. Hij wijst erop dat de doorbraak te danken is aan een gezamenlijke inspanning. Sinds vorig jaar lopen er straatcoaches in Amsterdam-West, die de jeugd vrijwel permanent in de gaten houden en indien nodig terecht wijzen en indien nodig terechtwijzen. Ook is veel aandacht besteed aan de gezinnen waaruit de criminele en overlastgevende jongeren afkomstig zijn. Verder zijn de contacten met de buurtbewoners geïntensiveerd.

Lange tijd kampte de politie met onderbezetting in het gebied. Projecten om de vooral criminele Marokaanse jongeren op te sporen hadden geen blijven karakter. Dat is nu veranderd, zegt Van der Hulst.

De politie Amsterdam-Amstelland heeft sinds begin dit jaar in Slotervaart elf extra agenten vrijgemaakt voor toezicht op straat om de criminaliteit verder terug te dringen. Daarnaast zijn twintig rechercheurs ingezet om criminele jeugdgroepen te ontmantelen. Het rechercheteam hield dit jaar in Amsterdam-West 55 verdachten aan, van wie er 37 op de lijst van hardekern-jongeren stonden. Met justitie zijn afspraken gemaakt om deze groep zo effectief mogelijk aan te pakken en te vervolgen, zegt Van der Hulst.

Hij geeft als voorbeeld dat in het verleden een verdachte vanwege zijn opleiding onder voorwaarden naar huis mocht. Later bleek dat hij zich al drie jaar niet op school had laten zien.

Van der Hulst erkent dat er sprake kan zijn van verplaatsing van de criminaliteit van Amsterdam-West naar andere plaatsen in de regio of daarbuiten, maar volgens hem gebeurt dat op kleine schaal. âDoor het intensieve toezicht weten we om wie het gaat.â

Er zijn mogelijkheden om de behaalde resultaten in Amsterdam-West te verbeteren. Van der Hulst: âDe vele instanties in het gebied hebben een mooie slag gemaakt, maar de samenwerking kan nog beter. Er zijn competentiekwesties, tegengestelde belangen en afspraken kunnen effectiever worden nagekomen.â