Nederlandse Tafeltennisbond

niet ontevreden zijn"
BEIJING 2008: "We mogen niet tevreden, maar kunnen ook niet ontevreden zijn"

Het Nederlands damesteam heeft op de Olympische Spelen niet de kroon kunnen zetten op een tafeltennisjaar vol successen. Oranje vocht voor wat het waard was tegen Singapore, maar wist dat de nederlaag in Beijing tegen de VS van woensdag de kansen op een medaille klein had gemaakt.

Voor Elena Timina betekende de uitschakeling in groep B het einde van haar derde Olympische Spelen. Alleen Li Jiao en Li Jie komen namens Nederland uit in het individuele toernooi. Dinsdag 19 augustus komt Li Jie voor het eerst in de tweede ronde in actie. Li Jiao begint pas in de derde ronde op woensdag 20 augustus.

Timina kwam eerder namens Rusland uit op de Olympische Spelen van 1992 (Barcelona) en 1996 (Atlanta). Ze had zich meer voorgesteld van haar derde olympische optreden in China. ,,We hebben gewoon geen geluk gehad met de loting tegen de Verenigde Staten. Dat is sowieso altijd een lastige wedstrijd, maar ook de opstelling (Nederland speelde "uit" red.) zat ons compleet tegen. De druk op Li Jiao was enorm in de eerste wedstrijd. Die moesten we wel winnen, omdat Gao Jun ontzettend goed tegen verdedigsters kan spelen", vertelde Timina.

De teleurstelling bij het Nederlands team is groot, maar de uitschakeling in het landentoernooi wordt met opgeheven hoofd gedragen. Timina: ,,Natuurlijk is het heel jammer, maar we hebben gedaan wat we konden óók tegen Singapore. Jiao vocht zich telkens terug tegen Feng Tianwei en kwam zelfs nog 2-1 voor te staan. Ik kon zelf heel goed meekomen in de eerste game tegen Li Jia Wei, maar daarna schakelde ze nog een tandje hoger. Het niveauverschil in de top is klein. Mijn gevoel is nu heel dubbel: we kunnen niet tevreden, maar ook niet ontevreden zijn."

De 39-jarige routinier wijst ook op het feit dat het überhaupt knap is dat Nederland deelnemer is aan de Olympische Spelen. ,,We hebben een topjaar gehad door bijvoorbeeld zevende op de WK teams te worden. Op basis van al die goede resultaten staan we hier. Diverse Europese toplanden zoals Rusland, Italië en Hongarije hebben zich niet eens gekwalificeerd voor Beijing. We moeten hier een streep onder zetten en ons gaan richten op de mooie dingen die gaan komen zoals de EK dit najaar."

Veel Nederlandse media waren, mede vanwege het slechte weer in Beijing, op het duel in het Peking University Gymnasium afgekomen. Na afloop van de wedstrijd tegen Singapore spraken onder andere NOS Radio Olympia, AD Sportwereld, De Telegraaf en persbureau ANP met de Nederlandse tafeltennissters en bondscoach Pieke Franssen.

NTTB/HH