FNV



13-8-2008 FNV Jong blij met onderzoek naar vakantiewerkers

Er is nog veel mis met vakantiewerk voor jongeren onder de zestien. Zij krijgen vaak weinig betaald en werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Ook doen ze gevaarlijk werk, waarvoor ze nauwelijks instructies krijgen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren. Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong, is niet verbaasd over de resultaten. "Het is ons al lang bekend dat jongeren hun rechten en plichten niet kennen. En dat werkgevers hen daar ook niet op wijzen. Tijdens de zomervakantie hebben we veel verschillende bedrijven bezocht, waaronder enkele distributiebedrijven. Jongeren in het magazijn op een heftruck maar zonder veiligheidskleding. De werkgever en het uitzendbureau maakten onderling ruzie over wie deze moest verschaffen."

Jongeren kennen hun rechten en plichten niet waardoor zij ook geen veiligheidskleding eisen. Daarnaast zijn er veel jongeren die te weinig verdienen. Ze onderhandelen vaak niet eens over hun salaris en hebben geen loonstrookje of contract. De Glas zegt: "Jongeren zijn vaak onwetend en sommige werkgevers maken hier misbruik van. Maar deze groep is wel onze toekomst, zo ga je niet met hen om."

FNV Jong heeft trouwens ook werkgevers bezocht waarbij alles goed geregeld is. De Glas: "We hebben ook hele enthousiaste en positieve verhalen gehoord van jongeren die het erg naar hun zin hebben. Zij willen erg graag het jaar daarop weer terugkomen. Of ze hopen dat er een bijbaantje in het verschiet ligt." Volgens de voorzitter zitten er voor de werkgever ook grote voordelen aan. Vakantiewerkers zijn ingewerkt en dat bespaard tijd en geld. Bovendien is het een goede reclame voor je bedrijf als je op deze manier met je werknemers omgaat.

De Glas is blij met het initiatief CNV om jongeren te informeren over hun rechten en plichten. FNV Jong doet dit al jaren en het initiatief sluit dan ook naadloos aan bij de doelstelling van de FNV. Uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van FNV Jong bleek dat 50% van de jongeren het TJ biljet niet kent en dus niet invult. Dat betekent volgens een voorzichtige schatting dat jongeren meer dan 25 miljoen euro laten liggen. Per persoon is dat in ieder geval 50 euro, maar in de praktijk krijgen jongeren vaak honderden euro's terug. In juni was de kick off van de vakantiewerkcampagne in Walibi Flevo. Ruim 250 scholieren kregen een ontbijt aangeboden.

In de zomermaanden ging FNV Jong op zomertour op zoek naar vakantiewerkers in strandpaviljoens, supermarkten, bouwmarkten, distributiebedrijven en ziekenhuizen. Jeroen: "Met info pockets, dvd's en door met jongeren in gesprek te gaan proberen we jongeren voor te lichten en te informeren. FNV is er voor jongeren. Pas door met ze te praten weet je wat er onder hen leeft." Enkele interviews zijn na te lezen op de website van FNV Jong.

In september start FNV Jong met een voorlichtingscampagne op scholen. Jeroen: "We zijn er nog lang niet. Uiteindelijk willen we scholen oproepen om werk en inkomen te integreren in het lespakket. Jongeren moeten beter geïnformeerd worden over stages, cao's, loonschalen, werk en uiterlijk en het TJ biljet. Leuker kunnen we het wel maken en ook gemakkelijker", zegt Jeroen.