Gemeente Overbetuwe


Bestuurskracht Overbetuwe staat er goed voor

---

De gemeente Overbetuwe staat er goed voor als het gaat om bestuurskracht. Dat laat het rapport âBestuurskracht Gelders lokaal bestuur, gemeente Overbetuweâ zien. Het rapport is verschenen in het kader van de bestuurskrachtmeting die in samenwerking met provincie Gelderland is gehouden. Na de herindeling is de bestuurskracht van de gemeente enorm toegenomen en er is brede waardering voor het bestuur van de gemeente, zo staat te lezen in het eindrapport. Het vertrouwen is breed aanwezig dat Overbetuwe de huidige en toekomstige taken en grootstedelijke uitdagingen aankan.

Met bestuurskracht wordt bedoeld dat een gemeente haar ambities kan waarmaken en dus een balans weet te vinden tussen kunnen en willen. Het functioneren van de gemeente Overbetuwe is gemeten door vier rollen in beeld te brengen: als bestuur van de lokale gemeenschap, als publieke dienstverlener, als onderdeel van het bestuurlijk bestel en als organisatorische eenheid. Conclusies zijn onder andere dat de gemeente een sterke en betrouwbare partner in de regio is. De gemeente werkt samen met andere gemeenten en ook met bovenlokale organisaties. De dienstverlening gebeurt effectief en aan verdere verbetering wordt prioriteit geven. Een nieuw plan daarvoor is in de maak. Ook is de conclusie dat de gemeente gericht is op participatie en dicht bij de burger staat. Wel zou de samenspraak met de inwoners, die al wel uitgebreid wordt toegepast, beter ingezet kan worden. Nu wekken sommige trajecten veel of verkeerde verwachtingen bij de betrokkenen. Een andere aanbeveling is om de samenwerking met de maatschappelijk organisaties verder te ontwikkelen. Hun expertise kan meer gebruikt worden en zij zouden ook meer als partner van de gemeente kunnen werken. Tot slot wordt geconstateerd dat de begroting op orde is en dat er sprake is van een financieel evenwicht.

Om de bestuurskracht te achterhalen heeft de provincie Gelderland documenten bestudeerd, maar zijn er vooral debatten gehouden, voorgezeten door een extern gespreksleider: intern met Burgemeester en Wethouders, de raad, management en Ondernemingsraad en extern met maatschappelijke organisaties en bestuurders van andere overheden. Ook vulden dezelfde groepen (behalve de medeoverheden) een lijst van stellingen in. De provincie Gelderland heeft al die gegevens samengebracht en geanalyseerd. Resultaat is het eindrapport, dat het College besproken heeft met gedeputeerde Th. Peters. B. en W. hebben de aanbevelingen overgenomen en zullen daar uitvoering aan geven. De rapportage wordt nog aan de raad voorgelegd.