Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kanttekeningen bij terugbetaling bedrijfsvoorheffing aan gepensioneerden (14/08/08)

Didier Reynders heeft met een Koninklijk Besluit (KB) beloofd dat gepensioneerden de bedrijfvoorheffing op hun vakantiegeld terugbetaald krijgen vanaf de maand augustus. In se is dat goed nieuws. Maar Peter Luykx (N-VA) heeft toch enkele vragen bij de plannen van de minister.

Met het KB herstelt Reynders een fout van zijn eigen administratie. In mei, toen het vakantiegeld gestort werd, werd immers teveel bedrijfsvoorheffing afgehouden van het pensioenbedrag, doordat het vakantiegald de pensioenen in een hogere belastingsschijf duwde. Wie een pensioen heeft tot 1.000 euro, krijgt dankzij het KB vanaf augustus de ingehouden bedrijfsvoorheffing integraal terug, terwijl dit anders pas bij de uiteindelijke belastingafrekening zou gebeuren. Voor de pensioenen tussen 1.000 en 2.000 euro heeft de terugbetaling betrekking op het gedeelte van de bedrijfsvoorheffing op het vakantiegeld dat groter is dan 25 procent.

N-VA is tevreden dat de teveel afgehouden bedragen zullen worden teruggegeven. Toch is Peter Luykx bezorgd over de mate waarin het KB een duurzame oplossing levert voor het soort problemen waarvan dat van mei jl. een voorbeeld is. N-VA gaat er vanuit dat de te hoge bedrijfsvoorheffing het gevolg was van het samenspel van het in 1 maand uitbetalen van het vakantiegeld en een te trage indexering van de belastingschalen. Om een uitwerking zoals in mei te vermijden, zou het vakantiegeld in de toekomst over 12 maanden gespreid kunnen worden. N-VA stelt ook voor om de belastingschalen voortaan onmiddellijk te indexeren.

Luykx is ook van mening dat het KB van minister Reynders de wetgeving inzake belasting van vervangingsinkomens nog maar eens ingewikkelder maakt. Naar verluidt kan onder meer door toedoen van deze ingewikkeldheid op lage jaarinkomens van rond de 15.000 euro het verschuldigde belastingbedrag in België immers tot rond de 2.000 euro verschillen.

Maar minister Reynders maakt het vooral bont wanneer hij deze fout van de fiscus tot een sociale maatregel bombardeert, aldus N-VA Kamerlid Peter Luykx die er niet meer dan goedkoop electoraal winstbejag in ziet. Maar lood in goud veranderen kan de minister vooralsnog niet, want met dit KB zullen sommige gepensioneerden weer teveel terugkrijgen. Peter Luykx besluit dat voor de minister de gepensioneerden niet meer dan pionnetjes zijn van een cynisch spelletje stratego.

Auteur:
Peter Luykx
N-VA Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be