Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Verborgen camera als inzet tegen vuiloverlast

14 augustus 2008

De inzameling van huisvuil in Zuidoost vindt plaats op verschillende manieren. Zo wordt onder meer gebruik gemaakt van ondergrondse containers. Nog te vaak wordt bij deze inzamelmethode het huisvuil en grofvuil op een verkeerde manier aangeboden. Hierdoor ontstaat extra zwerfvuil, wat bij bewoners leidt tot irritatie en een gevoel van onveiligheid. Stadsdeel Zuidoost zal op korte termijn verborgen camera's inzetten als middel om letterlijk zicht te krijgen op veroorzakers van de vuiloverlast.

Het is veelal niet bekend wanneer de overtredingen rond het aanbieden van (grof)vuil plaatsvinden en wie hiervoor verantwoordelijk is. Een periodieke inzet van een verborgen camera kan uitkomst bieden. Portefeuillehouder Beheer en Milieu, Emile Jaensch, moedigt de methode dan ook aan: "Ondanks al onze inspanningen op het gebied van publieksvoorlichting en handhaving, vragen bepaalde wijken toch om deze onorthodoxe benadering. De inzet van verborgen camera's heeft volgens mij een sterke preventieve werking."

Medewerking bewoners
Bij de inzet van verborgen camera's zal een beroep worden gedaan op bewoners om hun medewerking te verlenen bij het bieden van een geschikte locatie voor de camera.

De verwachting is dat dit geen probleem oplevert in Zuidoost. Emile Jaensch: "Met de inzet van verborgen camera's komen we ook tegemoet aan de wens van bewoners die eerder vroegen om de inzet van camera's bij de aanpak van het probleem rond vuiloverlast."

Nauwe samenwerking
De inzet van verborgen camera's zal plaatsvinden in nauwe samenwerking met particuliere beheerders, zoals woningbouwverenigingen. De beelden worden gedurende een bepaalde periode opgenomen. In geval van een overtreding worden de beelden achteraf uitgelezen door een bevoegd persoon, zoals een buitengewoon opsporingsambtenaar. Veroorzakers van vuiloverlast kunnen een boete tegemoet zien.

Zuidoost. Nergens anders.