Gemeente Overbetuwe


Monumenten ter bezichtiging opengesteld

---

In Overbetuwe zijn diverse kerken, boerderijen en andere gebouwen de moeite van een bezoekje waard. Landelijk thema van de Open Monumentendag is dit jaar âSporen.â
Dat kunnen sporen zijn van beschaving, van landschap, van culturen, bouwen, of van religie
want 2008 is ook het jaar van het religieus erfgoed. Sporen van oorlog zijn bijvoorbeeld te zien in Heteren aan de achterkant van de R.K. Kerk en in het oorlogsmuseum âThe Islandâ . Vanaf de Drielse Rijndijk zijn de restanten zichtbaar van de steenfabriek met schoorsteen â De Overrijnse Waardâ (Korevaar) en in Hemmen zijn de restanten van het Huis Hemmen te zien. Het kerkgebouw van Randwijk heeft een tentoonstelling ingericht over bijbels o.a. de Rembrandt-, Chagall-, Kijkbijbel, de smsbbl en diverse kinderbijbels. Vanaf 11.00 uur is er kerkorgelmuziek tot 16.00 uur. In enkele kerken geven vrijwilligers uitleg over de bouwsporen in het gebouw.
Zo zijn in de Grote Kerk (1484) te Elst de sporen van het Romeins verleden te zien.
Naast de diverse kerken te Elst, Hemmen, Herveld (restauratie interieur), Randwijk zijn ook andere belangrijke objecten opengesteld, zoals museumboerderij De Tip, landhuis De Mellard, Stichting smalspoor, kasteeltuin Hemmen en twee molens ter bezichtiging opengesteld.
Smalspoormuseum met âSporen uit het verleden van de baksteenfabricageâ te Heteren
is behalve zaterdag 13 september ook op zondag 14 september geopend. Bij de molen te Valburg is er om 11.00 uur een koffieconcert van Con Anima.
In de molens te Valburg en Herveld kijkt u naar twee eeuwen in het verleden.

Klik hier voor het volledige programma

Informatie over de opengestelde monumenten vindt u ook op: www.openmonumentendag.nl
www.polentocht.nl