Waterschap Vallei & Eem

Eemnes

Vissterfte in Stadswijksingel in Eemnes

In de Stadswijksingel in Eemnes zijn woensdag dode vissen aangetroffen. Bewoners en hun kinderen waren druk in de weer om naar lucht happende vissen te vangen en over te zetten naar ander water. Oorzaak bleek een kapotte pomp van een gemaal waardoor ongezuiverd rioolwater in de Stadswijksingel terecht is gekomen. Waterschap Vallei & Eem, de gemeente en de brandweer hebben maatregelen getroffen om de vissterfte tegen te gaan.

Woensdagavond kreeg Waterschap Vallei & Eem de melding binnen. Verontruste buurtbewoners zagen vissen naar lucht happen en dode vissen drijven. Uit onderzoek bleek dat het zuurstofgehalte in het water heel laag was. Bovendien was er sprake van stankoverlast.

Het waterschap en de brandweer hebben zuurstof in het water gebracht door het plaatsen van een beluchter en het sproeien van water op de Stadswijksingel. De gemeente heeft woensdagavond de pomp van het gemaal gerepareerd. Vandaag start de gemeente met het pompen van schoon water in de singel om de singel door te spoelen.

Het waterschap adviseert bewoners om huisdieren niet in het water te laten zwemmen. De gemeente en het waterschap houden de situatie in de gaten en zullen eventuele dode vissen opruimen.