Woonbond


14-08-2008

Direct Wonen denkt alleen aan zichzelf

De (zeer) commerciële verhuurbemiddelaar Direct Wonen heeft haar reputatie weer eens bevestigd. Het maakt niet uit ten koste van wie het gaat - huurder of verhuurder - als ze er zelf maar beter van wordt. Een Amsterdamse huurder die zijn woning via Direct Wonen onderverhuurde - terwijl hij daar van zijn verhuurder geen toestemming voor had - is zijn woning inmiddels kwijt, terwijl een verhuurder die de bemiddelaar inhuurde om voor een jaar een etage te verhuren daar ook na dat jaar nog niet over kan beschikken. In beide gevallen was de door Direct Wonen gevraagde huur uiteraard ook nog veel hoger dan wettelijk was toegestaan. Logisch, want hoe hoger de huur, hoe hoger de bemiddelingsopbrengst voor Direct Wonen. Die is meestal namelijk een maand huur.

Over deze twee slachtoffers van Direct Wonen berichtte de Telegraaf half augustus. Volgens de advocaat van de huurder heeft Direct Wonen een waarschuwing gekregen van de gemeente, die bij herhaald gedrag tot intrekking van de bemiddelingsvergunning kan leiden. De huurder raakte zijn woning vanwege het onderverhuurverbod kwijt, maar volgens de rechter heeft ook Direct Wonen de regels grof overtreden, door te bemiddelen in flagrante strijd met de gemeentelijke verordening. Direct Wonen had een huur moeten vragen die wettelijk was toegestaan en had moeten controleren of haar klant wel bevoegd was tot verhuur van de woning.

De verhuurder die Direct Wonen verzocht om voor een jaar huurders voor een etage te zoeken, ontdekte de gevolgen van de veel te hoge huur die het bemiddelingsbureau natuurlijk ook daar vroeg. De huurders lieten die toetsen door de huurcommissie en mochten vervolgens met terugwerkende kracht honderden euro's per maand minder gaan betalen. Daarnaast bleek het huurcontract dat Direct Wonen had aangeboden waardeloos, omdat de huur er na een jaar niet rechtsgeldig mee kon worden opgezegd. Daardoor zijn de huurders er nog steeds.