Leefbaar Rotterdam



donderdag, augustus 14, 2008

Urban podium van de baan

In de krant Metro bevestigt de door de gemeente aangestelde adviseur voor het Urban Culture Programma, dat er geen geld gestoken wordt in een fysiek podium. Leefbaar Rotterdam stond van meet af aan zeer kritisch tegenover dit voornemen en is blij met het afscheid van het miljoenen kostende podium. De uitlatingen omtrent de programmering roepen echter nieuwe vragen op.

Terwijl de voormalige wethouder Kaya (Groenlinks) zich in Turkije op zijn aftreden bezint, wordt in Rotterdam zijn urban podium vakkundig de nek omgedraaid. De door de gemeente aangetrokken extern adviseur, Geert ter Steeg, stelt dat nu de wethouder weg is, er ook geen nieuw podium hoeft te komen. In plaats daarvan zou er nu alleen geïnvesteerd moeten worden in de programmering, die bij bestaande podia onderdak kan vinden. Het is wat Leefbaar Rotterdam betreft echter ondenkbaar dat het gereserveerde bedrag, 11 miljoen euro, of zelfs maar een deel hiervan, aan de programmering wordt besteed.

Een eerste reactie van Anton Molenaar:

Naar aanleiding van het bericht hedenmorgen kan ik natuurlijk verheugd vaststellen dat het urban podium definitief van de baan is; iets waar ik al een jaar voor strijd. Ook is het goed dat de idiote deal met de Maassilo daarmee eveneens van de baan is. Echter, de voltallige raad heeft op 17 juli het hele dossier onder curatele gesteld. Er mag geen stap in gemaakt worden, niet door waarnemend wethouder Kriens, noch door Geert ter Steeg. Het Metro artikel belooft weinig goeds. Nu het podium niet doorgaat denkt dhr. Ter Steeg wellicht dat hij voor 11 miljoen Sinterklaas mag gaan spelen. Zo werkt het echter niet. Wij subsidiëren de podia. Het is aan de podia om zelfstandig te bepalen hoe en waar ze urban programmeren (met hun eigen budget). De 11 miljoen dient dus terug te vallen naar de algemene cultuurreserves en zullen hard nodig zijn in het kader van de Cultuurnota 2009-2012. De taak van Ter Steeg kan uitsluitend nog zijn om de resterende 4 miljoen voor het jongerenjaar adequaat te programmeren.