Gemeente Teylingen


Eerste afvalbeleidsplan Teylingen

14 augustus 2008

PERSBERICHT 14 augustus 2008 - Nieuwe huisvuilcontainers voor heel Teylingen, de milieustraat in Warmond dicht en een proef met het inzamelen van kunststof. Dat zijn de drie meest in het oog springende items in het eerste afvalbeleidsplan van de gemeente Teylingen. Het college heeft het plan op 12 augustus vastgesteld. Op 11 september staat het op de agenda van de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme en op 25 september behandelt de raad het stuk voor de definitieve vaststelling.

Afvalbeleid Teylingen

Dit eerste afvalstoffenbeleidsplan geeft kaders en uitgangpunten aan, waarbinnen de gemeente Teylingen het afvalbeheer in de toekomst in alle drie de kernen vormgeeft. Ook staan er doelen in ten aanzien van de te scheiden hoeveelheden afval, waardoor het ook als toetsingsinstrument gebruikt kan worden.

Afvalscheiding

De gemeente besteedt de komende jaren meer aandacht aan afvalscheiding en

afvalpreventie. De landelijke scheidingsnorm is minimaal 56%, maar de gemeente streeft er uiteindelijk naar om 60% van het afval te scheiden. Om dit te bereiken komen er o.a. betere inzamelvoorzieningen; zowel bij de burger thuis als bij de milieustraat. Daarnaast gaat de gemeente regelmatiger voorlichting geven over hoe het afval beter gescheiden kan worden.

Andere afvalcontainers

Om het straatbeeld te verfraaien gaat de gemeente over op het gebruik van ondergrondse afvalcontainers. In 2009 en 2010 is het resterende deel van de milieuparkjes voor glas, papier en karton aan de beurt. Tegelijkertijd start de gemeente met het plaatsen van ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval bij hoogbouw.

Alle laagbouwhuishoudens krijgen voor het eind van volgend jaar nieuwe mini huisvuilcontainers, 1 voor restafval en 1 voor GFT. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid GFT-afval in het restafval hierdoor vermindert.

Keuze volumemaat minicontainer

Aankomend jaar onderzoekt de gemeente of een nieuwe tarievenstructuur op basis van tariefdifferentiatie kan worden ingevoerd. De gemeente wil daarmee meer toe naar het principe `de vervuiler betaalt'. Burgers krijgen daarbij de keuzemogelijkheid om te kiezen uit een volumemaat van de minicontainer (140 of 240 liter). Dit houdt in dat mensen met een grote afvalbak meer gaan betalen dan mensen die hun afval kwijt kunnen in een kleinere bak.

Afschaffing inzameling GFT hoogbouw

Bij de hoogbouw wordt de inzameling van GFT gefaseerd afgeschaft. Dit klinkt vreemd gezien het beleid gericht is op meer afvalscheiding. Maar het apart inzamelen van GFT bij hoogbouw levert over het algemeen weinig afvalscheiding op (het gaat hier alleen om groente- en fruitafval), waardoor dit extra veel kosten met zich meebrengt bij een ondergronds inzamelsysteem.

Sluiting milieustraat Warmond

Het jaar 2009 begint met het sluiten van de milieustraat in Warmond. Er komt op den duur één grote centrale milieustraat in Teylingen. In de tussentijd worden de milieustraten in Sassenheim en Voorhout geoptimaliseerd door meer scheidingsmogelijkheden en langere openingstijden.

Proef inzamelen kunststof

Dit najaar start de gemeente met een proef voor het inzamelen van kunststof verpakkingsafval door te beginnen met het plaatsen van containers op de milieustraten van Sassenheim en Voorhout. Inwoners kunnen alles brengen waarvan het verpakkingsmateriaal van kunststof is. Van plastic flessen en flacons tot tubes tandpasta, crèmes en gel, zakken van groente, fruit en brood, knijpflessen en boterkuipjes. Ook gaat de gemeente na wat de mogelijkheden zijn om harde kunststoffen in te zamelen zoals tuinmeubels en speelgoed e.d.

Inzameling Europees aanbesteden

Op dit moment haalt het inzamelbedrijf De Meerlanden het afval in Teylingen op, maar of dat in de toekomst zo blijft, is nog de vraag. Dit najaar wordt de afvalinzameling Europees aanbesteed. Dit houdt in dat geïnteresseerde bedrijven offertes kunnen uitbrengen om de inzameling voor de gemeente te mogen uitvoeren.

Geen verhoging afvalstoffenheffing

Uitgangspunt is dat het totale pakket aan maatregelen uit het beleidsplan voor zover mogelijk budgetneutraal plaatsvindt. In verband met de hogere lasten die gepaard gaan met de uitvoering van dit plan, wordt daarom voorgesteld om de tarieven voor de afvalstoffenheffing niet te verhogen, maar om deze extra kosten voor 2009 ten laste te brengen van de algemene reserve.

Wat vooraf ging

Een klankbordgroep heeft meegedacht over de richting van het afvalbeleid. In mei van dit jaar heeft het college de voorkeuren voor het nieuwe afvalbeleid vastgesteld. Deze zijn vervolgens voor advies voorgelegd aan en op hoofdlijnen goedgekeurd door de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme (BFT). Daarna zijn ze voor een tweede maal besproken met de betrokken burgers uit de klankbordgroep.

Adres & openingstijden