Ministerie van Defensie

14-08-2008 16:01

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

4 tot en met 10 augustus

Het konvooi met Franse militairen is onderweg naar Deh Rawod. - Foto: NATO/John Collins

Vier Nederlandse militairen raakten zaterdag 9 augustus gewond toen hun voertuig op een Improvised Explosive Device (IED) reed. Dit gebeurde tijdens een patrouille in de omgeving van de basis Qudus in de Baluchivallei. De militairen, onder wie één zwaargewonde, zijn in eerste instantie overgebracht naar het role 2 hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt. Inmiddels zijn ze alle vier teruggekeerd in Nederland.

Australische special forces wisten in Uruzgan de belangrijke Talibanleider Mullah Bari Ghul op te pakken. Bari Ghul faciliteerde onder meer de productie van IED's. Hij werd overgebracht naar de temporary detention facility op Kamp Holland en van daaruit overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten in Kabul.

Duitse parlementariërs brengen een bezoek aan Kamp Holland. - Foto: Defensie

Duits bezoek
Twee Duitse parlementariërs hebben zich afgelopen weekeinde op de hoogte laten stellen van de werkwijze van de Task Force Uruzgan (TFU). Ze kregen een rondleiding over Kamp Holland en spraken onder meer met commandant Kees Matthijssen, civiele vertegenwoordigers binnen de TFU en een vertegenwoordiger van de Duitse
ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ). Ook bezochten ze een aan de naast Kamp Holland gelegen trainingsfaciliteit voor de Afghaanse politie. Ze toonden zich onder de indruk van de aanpak in Uruzgan, waarbij veiligheid en ontwikkeling hand in hand gaan.

Terugkeer TFU-4
De staf van de vierde lichting van de Task Force Uruzgan is deze week teruggekeerd in Nederland. De militairen, die onder leiding stonden van kolonel Richard van Harskamp, werden op Vliegbasis Eindhoven verwelkomd door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.

De Franse militairen worden wegwijs gemaakt op Camp Hadrian, Deh Rawod. - Foto: Defensie

Komst Fransen
De internationalisering van de TFU werd afgelopen week opnieuw zichtbaar toen het Franse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) aankwam op Camp Hadrian in Deh Rawod. Vanuit Kandahar waren ze onder Afghaanse en Nederlandse begeleiding verplaatst in een konvooi. Het Franse OMLT gaat het Afghaanse infanterie-kandak (bataljon) in Deh Rawod ondersteunen.

Video: Frans OMLT aangekomen in Uruzgan

Aflossing mariniers
Mariniers van OMLT 6 hebben hun collega's van het 2e Mariniersbataljon afgelost. De vertrekkende vijfde lichting had vanaf april het tweede kandak van de 4e Afghaanse Brigade onder haar hoede. De mariniers werken met eenheden van de Afghan National Army (ANA) vanaf verschillende locaties in de omgeving van Chora. In de contacten tussen de ANA en de bevolking zit een stijgende lijn. Bovendien weet de Afghaanse eenheid steeds beter zelfstandig te opereren. Zo worden er nu ook nachtelijke patrouilles in de omgeving uitgevoerd.

Gevechtscontacten
Eenheden van de TFU werden afgelopen weekend in de omgeving van Deh Rawod tweemaal beschoten door vijandelijke elementen. In beide gevallen is het vuur beantwoord. Ten noorden van Chora werd kortstondig geschoten op een gecombineerde patrouille van de TFU en de Afghan National Police (ANP). Ook dit vuur werd beantwoord.

Bij Chora en bij Deh Rawod werd opgetreden tegen vijandelijke waarnemers die de bewegingen van Nederlandse troepen in kaart trachtten te brengen. Bij deze vuurcontacten zijn mogelijk slachtoffers gevallen onder de vijandelijke strijders.

Verder werden afgelopen week twee IED's opgespoord door genisten van de TFU. F-16's van de Nederlandse Air Task Force verleenden enkele malen ondersteuning aan ISAF grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Ook daarbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen onder tegenstanders.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)