FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Honeywell overtreedt onderkruiperswet om staking te beïnvloeden

De onderkruiperswet, bedoeld om het wettelijk recht op staking te waarborgen wordt door Honeywell overtreden. In een poging de staking die al weken gaande is te beïnvloeden, worden werkwilligen en uitzendkrachten ingezet om werk van stakers over te nemen.

Hans Hulshoff, bestuurder FNV Bondgenoten: "Honeywell laat nu een tiental werkwilligen en uitzendkrachten besmet werk uitvoeren. Volgens de onderkruiperswet mogen werkwilligen en uitzendkrachten geen werk uitvoeren dat niet onder hun normale verantwoordelijkheden valt."

Naast het overtreden van de onderkruiperswet, past Honeywell ook roosters aan zonder overleg met de ondernemingsraad. Zo wil Honeywell voorkomen dat de werkwilligen en uitzendkrachten in contact komen met de stakers. Hulshoff: "Er staan afspraken over de roostertijden in de cao, die lapt Honeywell aan zijn laars. Ze doen er werkelijk alles aan om de staking te beïnvloeden, maar dat maakt de stakers alleen maar nog gemotiveerder om voor zichzelf op te komen."

Afgelopen maandag besloten de stakers de acties bij Honeywell met 24 uur uit te breiden. Ze staken vanaf donderdagavond 22.00 uur twee keer 24 uur. Maandag 18 augustus om 22.00 uur wordt het werk weer opgepakt. In de tussentijd wordt er ook geen overwerk gedaan en mogen werknemers alleen in verband met calamiteiten opgeroepen worden. "We hebben inmiddels begrepen dat Honeywell werknemers op basis van valse informatie afgelopen weekend toch aan het werk gezet heeft. Om te voorkomen dat Honeywell deze praktijken voortzet, staan we als het nodig is ook op zaterdag aan de poort. Totdat Honeywell met een goed sociaal plan komt, gaat de staking door," aldus Hulshoff.

De staking bij Honeywell draait om een sociaal plan voor 120 medewerkers. De vakbond eist onder meer een goede ontslaguitkering, een looptijd van vijf jaar voor het sociaal plan en ondersteuning bij het vinden van ander werk. Dit heeft de bond begin juli in een open brief aan het bedrijf laten weten. Het sociaal plan is nodig omdat de directie van Honeywell (producent van meet- en regelapparatuur) productie naar Tsjechië wil verplaatsen. Hiermee verdwijnt ongeveer een kwart van de arbeidsplaatsen (120 van de 400).


---