Waterschap Rivierenland

Opknapbeurt Inundatiekanaal Tiel

Het Inundatiekanaal in Tiel krijgt een grondige opknapbeurt. Waterschap Rivierenland gaat het komende half jaar aan de slag om het kanaal weer geschikt te maken voor natuur en recreatie. Omdat het kanaal in oorsprong is gegraven in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1878), wordt hiermee gelijktijdig een stukje cultuurhistorie hersteld.

Op de bodem van het Inundatiekanaal ligt een dikke laag verontreinigde bagger. Met de opknapbeurt verwijdert het waterschap deze baggerlaag en worden de oevers langs het kanaal verstevigd. Dat gebeurt zoveel mogelijk volgens het oorspronkelijke historische profiel. Tot slot zorgen we er voor dat er weer verschillende planten en dieren in het kanaal kunnen leven. Zo brengen we het kanaal in goede en vooral ook mooie staat. Omdat het kanaal niet meer in verbinding staat met de Waal, is de kans op nieuwe verontreinigingen klein.

Oorsprong

De verontreinigingen zijn het gevolg van vroegere tijden, toen het kanaal in verbinding stond met de Waal en industrieën en landbouw nog in de rivieren loosden.
Daarvoor maakte het kanaal onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en had het een militaire functie. Tot de Tweede Wereldoorlog werd het kanaal namelijk gebruikt om grote gebieden onder water te zetten, zodat de vijand zich er moeilijk kon bewegen.

Informatieavond

Waterschap Rivierenland organiseert op 26 augustus een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden aan het Inundatiekanaal. Geïnteresseerden en betrokkenen uit de omgeving kunnen hiervoor van 19.00 tot 21.00 uur terecht in het verenigingsgebouw van Hondensportvereniging Tiel, aan Inundatiedijk-Noord 6 in Tiel. Bezoekers kunnen tijdens deze avond vrij in- en uitlopen. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.

Meer informatie over de opknapbeurt van het Inundatiekanaal vindt u op de projectpagina.

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer

Naar boven