Inspectie Sanctietoepassing: informatieoverdracht in executieketen nog onvoldoende

De overdracht van informatie over gedetineerden van penitentiaire inrichtingen naar zorginstellingen en gemeenten is nog gebrekkig en kan beter. Dat constateert de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) in het rapport 'Informatieoverdracht in de executieketen' die minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Albayrak van Justitie aan de Tweede Kamer hebben gezonden. Zij nemen aanbevelingen van de ISt om de informatieoverdracht te verbeteren over. Daarnaast is reeds een aantal maatregelen genomen.

De IST heeft onderzoek gedaan naar het inwinnen en de overdracht van informatie bij binnenkomst van gedetineerden in penitentiaire inrichtingen (PI's), de inwinning van informatie tijdens het verblijf in de PI's en de overdracht van informatie naar zorginstellingen en gemeenten ten behoeve van de periode die volgt na het verblijf in de PI's. Het onderzoek was gericht op mannelijke arrestanten die langer dan één maand waren ingesloten en had betrekking op vijf PI's: PI Amsterdam (locatie Demersluis), PI Limburg-Zuid (locatie De Geerhorst), de PI Overijssel (locatie Zwolle-Zuid), de PI Utrecht (locatie Nieuwegein) en de PI Veenhuizen (locatie Esserheem). De ISt constateert dat de overdracht van informatie over gedetineerden van de PI's naar (maatschappelijke) voorzieningen onvoldoende tot stand komt. Verder is de ISt van oordeel dat de PI's nog te weinig hebben gedaan aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie op informatieoverdracht. Ook concludeert de ISt dat bestaande informatiesystemen vaak onvoldoende worden benut of niet goed ingericht zijn en dat de kwaliteit van de informatie te wensen overlaat. De ISt is positief over het feit dat zorgverleners in de PI's informatie van zorg- en hulpverleningsinstellingen beter bij hun werk betrekken. Bovendien blijkt in een aantal gevallen de hulp beter te functioneren door de wederzijdse inspanningen van de PI's, de Geestelijke Gezondheidszorg en de verslavingszorg.

Ook geeft de ISt aan dat daar waar vertrouwd kan worden op sterke regionale samenwerkingsverbanden, betere voorwaarden aanwezig lijken om tot effectieve ketensamenwerking te komen.

De ISt doet diverse aanbevelingen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen, die betrekking hebben op de uitvoering van het beleid, de insluiting van arrestanten in de eigen regio, de ontwikkeling van een gezamenlijke visie met de betrokken ketenpartners, de ontwikkeling van een visie op de taakverdeling binnen de inrichtingen, de samenwerking tussen PI's en (na)zorginstellingen en de verbetering van rapportage- en registratiesystemen. De ISt doet voorts de Reclassering de aanbeveling om samen met het gevangeniswezen een visie op informatie-uitwisseling te ontwikkelen.

Reactie minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak hebben de Tweede Kamer gemeld dat er sinds de onderzoeksperiode in 2007 inmiddels een viertal maatregelen is genomen om de informatieoverdracht te verbeteren:


-Alle PI's hebben gerichte instructies gehad ter verbetering van de informatieoverdracht;


-De screening tijdens detentie wordt in samenspraak met de VNG meer toegespitst op de informatiebehoefte van gemeenten;


-Er is extra scholing voor de Medewerkers Maatschappelijke Dienstverlening (MMD'ers), die belast zijn met de informatieverzameling- en overdracht;


-Het aantal MMD-ers wordt beter afgestemd op het aantal gedetineerden per PI.

Voorts nemen de bewindslieden de aanbevelingen van de ISt over.


Noot voor de redactie (