Gemeente Groningen

Ouderen tevreden over informatiepunten zorg en welzijn (Stip's), bekendheid moet beter
Ouderen in Vinkhuizen en Corpus den Hoorn zijn tevreden over de Stip's, de steun- en informatiepunten waar mensen met vragen over zorg, wonen en welzijn terecht kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente onder de gebruikers van de Stip's.

"Het is goed dat de Stip er is", concludeert het onderzoeksrapport. De klanten zijn in grote mate tevreden. "Er is behoefte aan een laagdrempelig, onafhankelijk en fysiek loket waar mensen terecht kunnen met allerlei vragen en problemen ten aanzien van wonen, welzijn en zorg."

Gehandicapten
De Stip's in Vinkhuizen en Corpus den Hoorn bestaan nog niet zo lang. Ze zijn het resultaat van samenwerking tussen gemeente en onder meer woningcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken beter te kunnen helpen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. In het Stip in Corpus den Hoorn, inmiddels gevestigd in de Confiance aan de Kochstraat, werken beroepskrachten. De bezoekers van het Stip in Vinkhuizen aan de Diamantlaan worden door vrijwilligers geholpen.

Wijkbewoners
Ondanks de tevredenheid kan het beter, stelt de gemeente. "Nog niet alle wijkbewoners zijn op de hoogte van het bestaan van de steun- en informatiepunten", concludeert het onderzoeksrapport. "Meer bekendheid van de Stip's kan eraan bijdragen dat wijkbewoners die het Stip nodig hebben, de weg er naartoe weten te vinden."

Mantelzorgers
De Stip's trekken vooral ouderen. Andere groepen voor wie de informatiepunten zijn bedoeld zoals gehandicapten, chronisch zieken en mantelzorgers komen er nauwelijks. Dat moet anders, vindt de gemeente. Voor deze groepen moet meer aandacht komen.

Meer Stip's
Het onderzoek richt zich op de Stip's in Corpus den Hoorn en Vinkhuizen. Inmiddels zijn er in meer wijken Stip's opgezet: Paddepoel, De Weijert en Lewenborg. Adressen, telefoonnummers en openingstijden van de Stip's zijn te vinden op wmo.groningen.nl. Gepubliceerd op: vrijdag 15 augustus 2008
vrijdag 15 augustus 2008:
Ouderen tevreden over informatiepunten zorg en welzijn (Stip's), bekendheid moet beter
donderdag 14 augustus 2008:
Alle cultuurhistorische panden in de stad online