Ministerie van Defensie

14-08-2008 17:13

INTENSIEVE PATROUILLES IN TSJAAD

Nederlandse Mariniers lopen richting de Franse helikopter die hen naar hun operatiegebied zal vervoeren. - Foto: Ruud Mol/AVDD

Het Nederlands-Ierse bataljon in het oosten van Tsjaad is sinds eergisteren bezig met de operatie âDóchas ùrâ, wat in het Iers âbreng hoopâ betekent. De Nederlandse mariniers nemen deel met twee verkenningsteams van elk acht militairen. De zware regenval bemoeilijkt momenteel verplaatsingen over de grond. Helikopters zorgen zodoende nog tot en met zaterdag voor alternatief transport.

Gedurende de vijfdaagse operatie voeren zowel de Ieren als de Nederlanders intensief patrouilles uit. De vijf hiervoor geformeerde teams doen dit elk dagelijks in één of meerdere dorpen. In totaal gaat het om vijftien locaties die worden bereikt per Puma of Gazelle van de Fransen.

Een Nederlandse EUFOR-militair tijdens een eerdere patrouille. - Foto: Ruud Mol/AVDD

De patrouilles zijn bedoeld om de aanwezigheid van EUFOR te tonen en het veiligheidsgevoel onder de ontheemden en vluchtelingen te versterken. Tevens proberen de mannen op te pikken of er eventueel onderhuidse etnische spanningen zijn of dat deze ontstaan door verplaatsingen van nomaden. Daarnaast brengen de Ieren en de Nederlanders plaatselijke machtstructuren en de daarbij behorende leiders in kaart.

Gerelateerde links:
Europese missie EUFOR-Tchad/RCA in Tsjaad