Stichting Natuur en Milieu

Provincie Zeeland gaf onterecht te ruime milieuvergunning

14 augusttus 2008 - De Raad van State heeft Raffinaderij Total gisteren tot de orde geroepen. De milieuver-gunning van Total moet worden herzien omdat de provincie te slappe normen voor schadelijke stoffen heeft gesteld. Hiermee heeft de Raad van State in navolging van het staalbedrijf Corus opnieuw de milieuvergunning van een groot bedrijf afgekeurd. Mirjam de Rijk, directeur natuur en Milieu: Dit is na Corus de zoveelste zaak waaruit blijkt dat de provincie en de VROM-inspectie hun werk niet goed doen.

De eisen die de provincie Zeeland vanaf 2010 aan Total wil opleggen voor zwaveldioxide(SO2), stikstofoxides (NOx) en stof zijn veel te laag volgens de Raad van State. De provincie moet binnen 6 maanden met strengere normen komen. Verder blijkt dat de provincie niet is nagegaan of de normen voor metalen en andere stoffen wel aan de Europese regels voldoen. De provincie zou bo-vendien de uitstoot van schadelijke stoffen niet eens kunnen controleren omdat de noodzakelijke voorschriften voor metingen van de schadelijke stoffen in de vergunning onvoldoende duidelijk zijn. Dat onderdeel van de vergunning moet de provincie ook herzien.

In het kader van de Europese milieurichtlijn IPPC (Integrated Polution and Prevention Control) moeten de milieueisen in vergunningen van alle grote industriële bedrijven uitgaan van de best beschikbare technieken. Bedrijven moesten hier voor 31 oktober 2007 aan voldoen. De provincies lopen achter met het verlenen van de nieuwe vergunningen: de Total raffinaderij is de eerste raffi-naderij die een vergunning heeft gekregen én die teveel schadelijke stoffen uitstoot. Mirjam de Rijk, directeur Stichting Natuur en Milieu: hiermee is slechts een topje van de ijsberg van raffinaderijen die teveel schadelijke stoffen uitstoten zichtbaar geworden. De raffinaderijen van BP, Shell, Exxon en KPC volgen nog. Raffinaderijen behoren tot de grootste vervuilers in Nederland wat betreft SO2 , NOx en stof. Dat is ook de reden dat Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufedera-ties deze bedrijven kritisch volgen. Enkele maanden geleden heeft de Raad van State de provincie Noord-Holland op de vingers getikt voor de vergunning voor Corus, een andere belangrijke veroorzaker van luchtverontreiniging

Strenge emissienormen zijn van groot belang voor verbetering van de slechte luchtkwaliteit die op veel plaatsen in Nederland aanwezig is en o.a. tot schade aan de volksgezondheid leidt.

Publicatiedatum: 14-08-2008