Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 14 augustus 2008 - Belangrijke stap voorwaarts bij recycling van kernafval

Petten, 14 augustus 2008 Vandaag heeft NRG een onderzoeksexperiment afgerond waarmee is aangetoond dat kernafval effectiever gerecycled kan worden. Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gemaakt doordat het afbreken van plutonium onder snelle reactor condities is beproefd. Snelle reactoren worden speciaal ontwikkeld om in de toekomst kernafval beter te recyclen. Een eerste prototype van deze zogenoemde vierde generatie reactor, zal naar verwachting in 2020 in bedrijf worden gesteld. NRG is voor het eerst in staat geweest de omstandigheden van een dergelijke snelle reactor, in de Hoge Flux Reactor te creëren en plutonium effectiever te recyclen. Er wordt niet alleen nuttige energie opgewekt uit dit plutonium, ook wordt de levensduur van het afval met een factor 10 gereduceerd. Hiermee heeft NRG een proces ontwikkeld dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van kernenergie en het afbreken van de wereldwijde plutoniumvoorraden.

Verduurzaming kernenergie

Belangrijke voorwaarden voor de verduurzaming van kernenergie zijn de beschikbaarheid van voldoende grondstoffen en een oplossing voor het kernafval. Hieraan werkt NRG samen met internationale onderzoeksinstituten, universiteiten en industriële partners. Het experiment CONFIRM (Collaboration on Nitride Fuel IRradiation and Modelling) is daarvan een voorbeeld. Het project wordt gecoördineerd door de Koninklijke Technische Hogeschool uit Zweden, de brandstof werd gemaakt bij het Paul Scherrer Instituut in Zwitserland en de bestraling en het onderzoek vinden plaats bij NRG. Vanmorgen is het bestralingsexperiment in de Hoge Flux Reactor verpakt in een container en naar Hot Cell Laboratories vervoerd. Hier kunnen onderzoekers van NRG het experiment uitgebreid analyseren.

Innovatieve splijtstof

Bij het CONFIRM experiment gaat het erom te onderzoeken of plutonium in de vorm van een nitride (gebonden aan stikstof) beter te recyclen is dan in de vorm van oxide (gebonden aan zuurstof). Het plutonium is daartoe verpakt in een inerte matrix van zirkonium nitride. Door bestraling met snelle neutronen in de Hoge Flux Reactor wordt de integriteit van deze innovatieve splijtstof onderzocht. NRG projectleider Dr. Frodo Klaassen en zijn team analyseren vooral mate van zwelling en chemische stabiliteit na bestraling. Uniek is het gebruik van een schild van hafnium in de Hoge Flux Reactor, waardoor langzame neutronen worden gefilterd en snelle neutronen worden doorgelaten. Hiermee zijn de condities van een snelle reactor in de reactor in Petten voor het eerst met succes gesimuleerd.

( einde persbericht)