Gemeente Zaanstad

14-08-2008

Nieuw kunstgrasveld voor Zaanlandia
Zaanstad knapt buitensportaccommodaties op.

Het College van B&W van de gemeente Zaanstad heeft besloten tot de aanleg van een nieuw kunstgrasveld voor voetbalvereniging Zaanlandia in Zaandam. Een kunstgrasveld voor de vereniging is noodzakelijk omdat de vereniging de afgelopen jaren gegroeid is, waardoor er een tekort aan veldcapaciteit is ontstaan. De aanleg past in het streven van het college te investeren in de kwaliteit van buitensportaccommodaties.

Kunstgrasvelden hebben als groot voordeel dat ze veel intensiever bespeeld kunnen worden dan natuurgrasvelden en dat ze vrijwel nooit afgekeurd worden. Hierdoor ontstaan onbeperkte mogelijkheden om naast het gebruik door Zaanlandia ook andere groepen te laten sporten op dit veld, b.v. scholen, trimgroepen en dergelijke. Zaanlandia gebruikt de huidige velden zo intensief dat de kwaliteit van de velden afneemt wat regelmatig leidt tot afgelasting van wedstrijden. Uitbreiding van de velden is niet mogelijk. De aanleg van een kunstgrasveld is de enige manier om de groeiende behoefte aan voetbalvelden op te vangen. Zaanlandia betaalt circa 25% van de kosten van het kunstgrasveld uit eigen vermogen. De gemeente past de resterende 310 duizend euro bij.

Het college heeft sport als speerpunt benoemd in haar collegeprogramma. Sport heeft een belangrijke sociale functie, mensen ontmoeten elkaar en sportverenigingen spelen daarbij een belangrijke rol. Om veilig en prettig te kunnen sporten zijn kwalitatief goede sportaccommodaties nodig. Daarom heeft het college bij aantreden beloofd zich in te zetten voor de sportaccommodaties. In 2006 verscheen de Nota Sportaccommodaties. De voorstellen in deze nota zijn te verdelen over vier onderwerpen, die allemaal gericht zijn op het geven van een kwaliteitsimpuls aan de accommodaties: renovatie van sportvelden en aanleg kunstgrasvelden, nieuwbouw van kleedkamers en herontwikkeling binnen- en buitensportaccommodaties. In dit kader zijn in 2007 zes kunstgras korfbalvelden aangelegd en in 2008 twee kunstgras voetbalvelden. Het nieuwe kunstgrasveld van Zaanlandia wordt in 2009 aangelegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Communicatie, Elly Klut, telefoon 075 - 655 24 14 of 06 - 15028930, e-mail e.klut@zaanstad.nl.