Partij van de Arbeid

Schriftelijke vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de ministers van VWS, Justitie en BZK over de negatieve effecten van het zero tolerancebeleid op grote dansfeesten


1. Hoe beoordeelt u de uitspraak * van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron, dat het voeren van een zerotolerance beleid op grote dansfeesten tot kamikazegebruik onder bezoekers kan leiden?


2. Beschikt u over gegevens of kent u signalen dat bezoekers van dancefeesten al voordat zij naar dat feest gaan "grote hoeveelheden" genotmiddelen innemen? Zo ja, wat zijn die gegevens of signalen? Houdt dit gebruik vooraf verband met het zerotolerancebeleid?


3. Kan het "kamikazegebruik" voorafgaand aan een dancefeest tot grotere gezondheidsschade leiden dan regulier gebruik gedurende een dancefeest? Zo ja, acht u het dan mogelijk dat het zerotolerancebeleid voor wat betreft het voorkomen van gezondheidsproblemen dan eerder averechts werkt? Zo ja, is dit voor u aanleiding om dit beleid te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?


4. Wat vindt u ervan dat volgens Novadic-Kentron bezoekers op grote dancefeesten die drugs gebruiken en zich niet goed voelen, de EHBO post vermijden uit angst opgepakt te worden?


5. Bent u met de PvdA van mening dat harm-reduction (beperken gezondheidsschade als gevolg van drugsgebruik) nog steeds uitgangspunt dient te zijn van het Nederlands drugsbeleid? Zo ja, hoe verhoudt het zerotolerancebeleid zich tot dit uitgangspunt, dit mede in het licht van het genoemde krantenbericht?


6. Bent u nog steeds van mening dat het testen van pillen en geven van voorlichting over drugs en drugsgebruik op grote feesten mogelijk moet blijven?


7. Kennen alle politiekorpsen hetzelfde beleid ten aanzien van het gebruik van genotsmiddelen op dancefeesten? Geldt het zerotolerancebeleid voor alle politiekorpsen? Zo nee, waaruit bestaan de verschillen tussen het beleid bij de diverse politiekorpsen en waarom bestaan die verschillen?


8. Deelt u de zorgen van VU promovendus Jan Krul, dat het aantal drugsgerelateerde incidenten na een jarenlange daling door het zero tolerancebeleid weer zal stijgen? Zo ja, wat gaat u dan doen om te bewerkstelligen dat het aantal drugsgerelateerde incidenten blijft dalen? Zo nee, waarom niet?


9. Deelt de mening van de heer Krul dat zorgen over de gezondheid niet de voornaamste reden voor het kiezen voor een zerotolerancebeleid zijn? Zo ja, leidt dit tot heroverweging van dit beleid? Zo nee, waarom niet?


10. Welke mogelijkheden ziet u om negatieve effecten van het zero tolerancebeleid te voorkomen?


* ' Drugsbeleid dancefeesten is gevaarlijk en zinloos', de Volkskrant 14 augustus 2008