NEN


Ritssluitingnorm NVN 12056 voor binnenriolering beschikbaar

donderdag 14 augustus 2008, 15:37

De ineengeschoven vertalingen van de EN's 12056 deel 1 tot en met 5: Binnenriolering - Verkenning van de Europese normen versus de Nederlandse norm NEN 3215 en de NEN 3215: Binnenriolering - Eisen en bepalingsmethoden zijn samengevoegd in de unieke ritssluitingnorm NVN 12056. Deze voornorm is nu beschikbaar.

De ritssluitingnorm NVN 12056 is ontwikkeld omdat de systemen in de NEN 3215 te sterk zijn verweven met het Nederlandse Bouwbesluit om deze zonder meer te kunnen laten vervangen door de Europese equivalenten beschreven in EN 12056 deel 1 tot en met 5. Gebruikelijk is om de nationale norm in te trekken zodra er een Europese norm verschijnt. Acht jaar geleden verscheen de EN 12056, maar de NEN 3215 werd gehandhaafd om voornoemde reden. Toch is de toepassing van bepaalde onderdelen uit de Europese normenserie voor Nederland nuttig in gelijkwaardige of aanvullende context.

In de NVN 12056 is gemarkeerd welke Europese tekstdelen gelijkwaardig aan of aanvullend zijn op de Nederlandse norm. Ook tegenstrijdige teksten zijn aangegeven, maar die zijn beperkt. Europese normen worden vaak gecompleteerd met een nationale aanvulling. Dat is in de ritsluitingnorm feitelijk ook gebeurd bij de EN 12056-serie. Hierin zijn alle relevante tekstdelen in de volgorde van de NEN 12056-serie geplaatst. Hiermee heeft NEN er met de ritsluitingnorm een noviteit bij. Met de ritsluitingsnorm kan over de landsgrenzen heen worden gekeken. Nederlandse installateurs kunnen in het buitenland aan de slag en buitenlandse installateurs in Nederland.

De normen op het gebied van binnenriolering zorgen ervoor dat het toenemende hemelwater voldoende veilig kan worden afgevoerd. De normen voorkomen dat daken bezwijken of epidemieën uitbreken doordat afvalwater niet doelmatig kan worden afgevoerd. Door de klimaatsveranderingen, het steeds hoger bouwen en Europese samenwerking moeten de normen regelmatig aangepast worden aan de veranderende omstandigheden.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
Jan-Willem Backer Mohrmann, (015) 2 690 160 of b.mohrmann@nen.nl