Oproep tot blauwtong - vaccinatie in Noord Nederland

Minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept houders van geiten, schapen en runderen op om hun vee te vaccineren tegen Blauwtong. Het gaat alleen om die veehouders die dat nog niet gedaan hebben.

Aanleiding voor de oproep is dat in Noord-Nederland 5 nieuwe gevallen van blauwtong besmetting zijn aangetroffen. Het zijn allemaal schapen bij bedrijven die niet deelnamen aan de vaccinatiecampagne tegen blauwtong, die vanaf mei loopt. De bedrijven liggen verspreid over Groningen en Drenthe: Bedum, Bierum, Aduard, Scharmer en Balingen. Vorige week was de eerste besmetting van dit seizoen een feit, dat ging toen om een hobby-boer met runderen in Staphorst.

Bij aanvang van de vaccinatie campagne zijn er 6 miljoen vaccinatie-doses besteld. In juni heeft het ministerie van LNV nog eens een miljoen doses extra besteld. De eerste 300.000 doses van die laatste bestelling zijn nu beschikbaar.

Blauwtong komt voor bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ziek van worden en er ook aan doodgaan. Andere herkauwers zoals runderen, geiten, dromedarissen en wilde herkauwers) kunnen wel met het virus worden besmet, maar worden meestal niet ziek. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen. .

Vaccinatie in Nederland

Het blauwtongvirus heeft zich definitief gevestigd in Nederland. In 2006 dook het virus voor het eerst op in het zuiden en midden van het land. In 2007 raakten in het hele land op grote schaal schapen, runderen en zelfs enkele geiten besmet. Tienduizenden schapen en enkele duizenden runderen overleefden de ziekte niet. Een echte behandeling voor blauwtong bestaat niet. Vaccinatie is daarom het enige echt effectieve middel in de strijd tegen blauwtong.

Nederland heeft gekozen voor een vaccinatiecampagne op vrijwillige basis. Houders van voor blauwtong gevoelige dieren (o.a. herkauwers en kameelachtigen) kunnen hun dieren laten inenten. De overheid adviseert dringend om aan vaccinatie mee te doen.

Het is wel verplicht om blauwtong te melden. Verdenkingen van blauwtong kunnen gemeld worden bij de VWA op telefoonnummer 045-5466230.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed