Socialistische Partij

SP: Jumbo is geen avondwinkel

15-08-2008 * De SP wil niet dat de Jumbo supermarkt bij de Euroborg elke zondagavond open gaat. Zij denkt dat het ten koste gaat van de winkels in het stadscentrum en wijken. Jumbo heeft een vergunning gekregen op basis van de regeling voor avondwinkels. Volgens de SP is deze regeling niet bedoeld om groot winkelbedrijven aan ruimere openingstijden te helpen.

In Groningen bestaat een maximum van twaalf koopzondagen; dat is wat de SP betreft ruim voldoende. SP-raadslid Agnes Schlebusch: "Dat winkels iedere zondag open kunnen zijn is geen probleem voor grote winkelbedrijven maar wel voor kleine ondernemers en familiebedrijven. Zij kunnen onmogelijk zeven dagen per week open zijn en dus zien ze een deel van hun omzet verdwijnen in de kassa's van de grootwinkelbedrijven. Als de kleinere winkels de concurrentie niet aankunnen, zullen ze sluiten. Uiteindelijk zal de diversiteit van het winkelaanbod in de stad hieronder gaan lijden. En als de buurtwinkels moeten sluiten, komt dat de levendigheid in de wijken niet ten goede."

De Jumbo supermarkt heeft bij de vergunningaanvraag een beroep gedaan op de regeling voor avondwinkels, maar daar is deze regeling volgens de SP niet voor bedoeld. Schlebusch: "De SP vraagt zich af of wat de Jumbo doet, wel mag. Het is in ieder geval onwenselijk. Deze regeling is niet bedoeld voor reguliere supermarkten maar specifiek voor avondwinkels." De SP wil van het stadsbestuur weten of de vergunning geweigerd kan worden. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan moeten de regels worden aangepast, vindt de SP.