Lichtprocessie meerveldhoven

Feest voor jong en oud

VELDHOVEN, 20080726 -- Vanuit de H. Lambertuskerk in Meerveldhoven vindt van oudsher op 15 augustus een Lichtprocessie plaats. 's Avonds om acht uur is er allereerst een heilige Mis bij gelegenheid van het feest van Maria Tenhemelopneming. Aansluitend trekken de deelnemers vanuit de kerk om het gebouw heen naar het voormalige processiepark achter de kerk.


In de processie lopen behalve misdienaars met het processiekruis, flambouwen, wierook en bellen, ook leden mee van het Sint Lambertusgilde, de Harmonie Sub Umbra, het Lambria- en Dameskoor, leden van verenigingen zoals de KBO en de KVO, en de Oud-Strijders met hun vaandels, alsmede bruiden en bruidjes. Zij dragen het houten processiebeeld van Onze Lieve Vrouw ter Eik dat enige jaren geleden prachtig werd gerestaureerd. Zij dragen verder onder meer een beeld mee van een Lam Gods op een gesloten boek met zeven zegels, en een 'hoorn des overvloeds'.
Het Mariabeeldje wordt in Meerveldhoven al meer dan 740 jaar vereerd. Vorig jaar verscheen daarover het boekje "In de kruin van de eikenboom" van de hand van de Veldhovense historicus Jacq. Bijnen. Ook in de huidige kerk treft men een eikenboom aan, waarin een middeleeuws beeldje van Maria prijkt, omringd door zo'n 275 wijgeschenken, die door dankbare gelovigen aan haar geschonken werden. Nog in de meimaand werd door de KBO Kring de Kempen het meest recente zilveren schildje geschonken.
Hoogtepunt in de processie vormt het meegedragen Allerheiligste, de geconsacreerde Hostie in de monstrans, die onder een baldakijn wordt meegedragen. Terwijl de gelovigen met kaarsen het licht uitdragen door het donker naar het park, onder het zingen van Marialiederen en het bidden van de rozenkrans, trekt in het Allerheiligste Jezus zélf mee met 'het volk Gods onderweg', In het park wordt het Allerheiligste op een openluchtaltaar geplaatst. Na een lied en een korte bezinning trekt de processie terug naar de kerk, om daar plechtig te eindigen.
De laatste jaren neemt het aantal deelnemers toe. Zoals stille tochten naar plekken waar mensen zijn omgekomen door zinloos geweld of op andere wijze, en bloemen en kaarsjes daar worden neergezet, zo past de Lichtprocessie als signaal naar de maatschappij toe: laat de kracht en het licht van het goede niet doven in deze wereld !




Parochie H. Lambertus, Veldhoven