Gijbreght van Aemstel bevecht Nederlanders in Uruzgan

13/08/2008 09:00

Stichting Stop de Bezetting

Gijsbreght van Aemstel in de gedaante van een Afghaan, die zijn stad en land verdedigt tegen de inval van Nederlandse troepen in Uruzgan. Theater Nomade speelt Vondels' klassieker in zijn 17e eeuwse rijmtekst en plaatst deze keer de handeling in Uruzgan.

Regisseur en hoofdrolspeler Ab Gietelink: 'Ik zet klassiek Nederlands erfgoed in om het publiek te dwingen de situatie in Uruzgan te ervaren vanuit het perspectief van de vijand'.

Gietelink verwerpt de militaire missie in Uruzgan op morele gronden. 'Wij beschouwen onszelf als hulpverleners, maar zijn tragisch genoeg de vijandige bezetters. De Nederlandse troepen in Uruzgan zijn verantwoordelijk voor de dood van honderden Afghaanse mannen. Denk je werkelijk dat hun families en streekgenoten ons kunnen zien als hun bevrijders?'

De Gijsbreght van Aemstel is de bekendste Nederlandse theaterklassieker. Het toneelstuk kent een roemruchte opvoeringtraditie, die begint bij de opening van de Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht op 3 januari 1638, waarvoor Vondel het stuk heeft geschreven. De tragedie is de Amsterdamse versie van de klassieke ondergang van Troje. Vanaf 1641 werd het toneelstuk ieder jaar opgevoerd, na 1841 iedere nieuwjaarsdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De intrede van het moderne toneel in 1969 vernietigde de traditie. Er volgden nog sporadisch opvoeringen. In 2003 was Theater Nomade verantwoordelijk voor de laatste uitvoeringen.

In de nieuwe Gijsbreght-versie is gebruik gemaakt van filmbeelden uit Uruzgan en fotomateriaal uit de Islamitische wereld Het toneelstuk gaat op Vrijdag 15 Augustus 21.00 in première op Slot Zuylen en reist vanaf begin Augustus t/m 22 November langs monumentale burchten, kerken en theaterzalen in Nederland.

Auteur Joost van den Vondel

Bewerking/ regie Ab Gietelink

Met: Ab Gietelink, Munda de la Marre, Dick Top, Rop Severien, Danny van Leeuwen en Marcel Schouwstra.

Inlichtingen:

Tel. 020-6941082

06-24566778

www.theaternomade.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.