Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 augustus 2008

Quality time inhuren voor ouderen

Op 15 augustus start Vertroetel je Ouders in Amsterdam met het leveren van een nieuw concept op het gebied van ouderenzorg. Het doel is dat ouderen zo lang mogelijk op een plezierige wijze thuis kunnen blijven wonen. Bij Vertroetel je Ouders zijn ruim 60 dienstverleners aangesloten met specifieke competenties. In de reguliere zorg is steeds minder ruimte voor andere zaken dan de hoognodige dagelijkse verzorging. Vertroetel je Ouders biedt kinderen nu een mogelijkheid om de levenskwaliteit van hun ouders te verhogen. Het 'vertroetelen' kan vaak geheel of gedeeltelijk worden betaald uit een Persoonsgebonden Budget (PGB).

Veel kinderen maken zich zorgen over hun ouders: komen ze nog wel buiten, vereenzamen ze niet, doen ze genoeg leuke dingen, hoe is het met eten en drinken gesteld? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij zolang mogelijk thuis, maar dan ook zo prettig mogelijk, kunnen blijven wonen? Onvoldoende psychosociale aandacht leidt immers, vooral bij ouderen, tot lichamelijke klachten en depressies.

Vertroetel je Ouders biedt persoonlijke quality time aan ouderen. Quality time die kinderen niet of onvoldoende kunnen bieden wegens tijdgebrek, lange afstanden of vanwege de chemie tussen hen en hun ouders. De gewenste invulling van de quality time is per ouder verschillend. De een heeft behoefte aan een cafébezoek, winkelen of het maken van het levensverhaal, de ander wil politieke discussies voeren of met een speciale maaltijd worden verwend. Het gaat om ouderen die specifieke interesses hebben en waarvoor 'dagopvang' en alles wat daar op lijkt een schrikbeeld is.

Kinderen, het aanspreekpunt
Vertroetel je Ouders richt zich op de kinderen van de ouderen, omdat zij het beste weten welke interesses en behoeftes de ouders hebben. Ook kunnen zij aangeven welk gat zij zelf niet op kunnen vullen. Na een intakegesprek zoekt Vertroetel je Ouders de dienstverlener die het best bij de vraag past en legt het profiel aan de kinderen en de ouders voor. Kinderen kunnen ook een keuze maken voor meerdere dienstverleners. De intake en inschrijving zijn gratis. Quality time is mogelijk vanaf ¤ 53,00 per twee weken. De kosten kunnen vaak geheel of gedeeltelijk worden betaald uit een Persoonsgebonden Budget (PGB): een geldbedrag waarmee zorg en begeleiding kan worden ingekocht. Vertroetel je Ouders kan helpen met de aanvraag hiervan en/of met het trachten het budget ruimer te maken.

Professionele vertroetelaars

Inmiddels zijn zo'n 60 dienstverleners aangesloten bij Vertroetel je Ouders in de regio Amsterdam. De dienstverleners zijn hoger opgeleide 40-plussers. Elke dienstverlener heeft een grote affiniteit met ouderen, beschikt over een veelheid aan kennisgebieden, passies en vaardigheden. Daarnaast hebben zij een Verklaring van Goed Gedrag van het Ministerie van Justitie. De diensten variëren van het optekenen van een levensverhaal tot museum- of concertbezoeken. Het ontlasten van de mantelzorg speelt een belangrijke rol. Vertroetel je Ouders maakt de match tussen de dienstverlener en ouders op basis van gezamenlijke interesses en eigenschappen. Een voorbeeld van Beth (46): 'Moeder (77) heeft beginnende dementie. Ze heeft nog veel heldere momenten, maar haar korte termijn geheugen gaat snel achteruit. Vader (78) moet er soms tussenuit omdat het te zwaar voor hem wordt. Vertroetel je Ouders introduceerde Lisa (57). Lisa komt vader twee keer per week aflossen en besteedt die tijd dan zeer zinvol. De gesprekken over vroeger legt zij meteen vast in een levensverhaal. Ik ben in meerdere opzichten blij. Mijn kinderen hebben straks verhalen die een goed beeld geven van wat hun opa en oma allemaal hebben meegemaakt; van hun roots.'

Ontstaan vanuit een eigen behoefte

Vertroetel je Ouders is opgericht door Tom Crouse (1954), van huis uit manager in de ICT. Als mantelzorger van zijn eigen moeder zocht hij naar manieren om zijn moeder van extra persoonlijk zorg te voorzien en deed onderzoek naar het aanbod van de vele welzijns- en thuiszorgorganisaties. De zoektocht leverde niets op en zo kwam hij tot het opzetten van Vertroetel je ouders.

Vertroetel je Ouders is gestart in regio Amsterdam, later dit jaar volgen andere regio's (Kennemerland, 't Gooi en Den Haag). Naast de 'vertroetelaars' biedt Vertroetel je Ouders ook 'regelaars'. Zij helpen de ouders en/of mantelzorgers op de gebieden van wonen, zorg, welzijn en financiën om zo te zorgen dat de ouders zolang mogelijk plezierig thuis kunnen blijven wonen. Kijk voor meer informatie op www.vertroeteljeouders.nl.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht